Metro
Metro Nieuws 24 feb 2020 / 12:50 uur

Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

Gaat het dan eindelijk gebeuren? Volgens de voorspellingen van Weerplaza is er zo ver al in de winter toch kans op sneeuw.

Op veel plaatsen in ons land lijkt de meteorologische winter sneeuwloos te verlopen. Alleen in het uiterste noorden heeft natte sneeuw op 28 januari en ‘uitsneeuwende mist’ in Limburg op 22 januari voor wat winterse plaatjes gezorgd. Maar wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen. Er is namelijk lokaal kans op winterse buien.

Kwik tot dicht bij nul

Hoewel de dinsdag nog droog begint met ruimte voor de zon, neemt in de loop van de dag de bewolking en kans op buien toe. Ook wordt de lucht waarin de buien zich bevinden een stuk kouder, waardoor de kans op sneeuw toeneemt. Zeker tijdens intensieve neerslag daalt het kwik tot dicht bij nul, wat betekent dat er (natte) sneeuw kan vallen.

Als de neerslag maar lang genoeg aanhoudt, kan het lokaal wit worden. De kans op sneeuw is het grootst in hoger geleden gebieden zoals de Zuid-Limburgse heuvels en de Veluwe.

Net genoeg voor een wit landschap

Maar door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd is de ondergrond vrij warm en is een echt winterlandschap vrijwel uitgesloten. Als het al wit wordt, dan is dat hooguit in het gras, op auto’s en de welbekende tuintafeltjes, net genoeg voor een (deels) wit landschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes
Sluiten