Metro
Metro Nieuws 2 jan 2020 / 08:30 uur

Dierenorganisaties: Zet paarden in de kou

Dierenorganisaties waarschuwen voor eenzaamheid onder paarden tijdens de koude wintermaanden. Ondanks dat paarden prima tegen de kou kunnen, brengen veel dieren de winter alleen in hun stal door, waarschuwt stichting Dier&Recht.

Paarden en pony’s zijn sociale dieren, die van nature in groepen leven. Ze sluiten vriendschappen en voelen zich veilig in een kudde, aldus de stichting. „Voor het welzijn van paarden is het belangrijk dat ze andere paarden om zich heen hebben en niet geïsoleerd staan. Paarden die langdurig alleen staan, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen. Onwenselijk, maar vooral slecht voor het welzijn van het paard.”

Misvatting

Het is volgens Sarah Pesie van Dier&Recht dan ook een misvatting dat paarden niet bestand zijn tegen de kou. „Veel paardenhouders denken dat hun dieren beter af zijn in de stal, maar onderzoek wijst uit dat het tegenovergestelde waar is. Paarden hou je het beste het hele jaar in een kudde samen buiten.”

Dierenorganisaties: Zet paarden in de kou
Dat paarden slecht bestand zijn tegen kou is volgens de stichting een misvatting. /Stichting Dier&Recht

Petitie

Eenzaamheid onder paarden is ook ’s zomers al een groot probleem omdat paarden te vaak alleen op stal of in de wei staan. Momenteel bestaat er geen wetgeving op dit gebied die specifiek gaat over paarden. De stichting is daarom een petitie gestart om het welzijn van paarden beter te regelen in een wet. Ze roepen paardeneigenaren dan ook op om hun dieren het hele jaar door dagelijks en samen met andere paarden buiten te laten lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dierenorganisaties: Zet paarden in de kou
Sluiten