Metro
Metro Nieuws 23 jan 2020 / 11:44 uur

Delen Spanje en Frankrijk nog een dag geteisterd door storm

Vakantiegangers en inwoners van het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk moeten nog één dag goed oppassen. De storm Gloria houdt huis in die gebieden. 

In de gebieden rond de Pyreneeën geldt code oranje en in het zuidoosten van Frankrijk is code rood van kracht. Daar kunnen zelfs overstromingen plaatsvinden.

Enorm veel regen

De afgelopen dagen is er in het noordoosten van Spanje veel regen gevallen, schrijft Weeronline. La Vall de Bianya telde 173,2 mm en in Sant Pau de Segúries viel woensdag 147,6 mm. In totaal viel er in de provincie Alicante de afgelopen dagen 469 mm. Vele huizen zaten door de regen- en sneeuwval – en bijkomend zeeschuim – zonder stroom. Dat zorgt voor bizarre beelden:

Een dappere fietser in Frankrijk. /ANP

Tot 40 centimeter sneeuw

In het noordoosten van Spanje en zuiden van Frankrijk kan donderdag lokaal nog tot 200 mm regen vallen. In de hoge bergen valt er net als dinsdag en woensdag veel sneeuw door Gloria. Er viel al meer dan een meter sneeuw en donderdag kan daar nog tot 40 centimeter sneeuw bijkomen. Door fijn zand vanuit de Sahara kan die sneeuw een bruine kleur hebben.

Het noodweer kostte woensdag acht mensen het leven in Spanje. Nog drie mensen worden vermist. De storm wordt gezien als een van de heftigste sinds 2003. Vrijdag kunnen inwoners opgelucht ademhalen, dan wordt het weer overwegend droog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Delen Spanje en Frankrijk nog een dag geteisterd door storm
Sluiten