Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Bercow: Brexit grootste Britse vergissing sinds WO II

John Bercow – je weet wel, die van ‘Order, Order’ –  werd dit jaar wereldberoemd als speaker of the house in het Britse parlement. Daar was hij vooral de ordebewaker, nu spreekt hij zich (eindelijk) zelf uit over de chaotische situatie in het Verenigd Koninkrijk. 

„Ik denk niet dat de brexit het Verenigd Koninkrijk helpt”, vertelt Bercow tegenover het Foreign Press Association. „Ik respecteer premier Johnson, maar de brexit helpt ons niet. We zijn beter af als deel van het Europese blok.” En flink beter ook, zo denkt hij. „Dit is de grootste vergissing van dit land sinds de oorlog.”

Persoonlijke mening

Bercow benadrukt dat zijn persoonlijke mening geen rol heeft gespeeld tijdens zijn voorzitterschap. „Het zijn de parlementsleden die het akkoord niet wilden implementeren, niet ik. Mijn werk was de rechten van de leden van het Lagerhuis te beschermen. Daar verontschuldig ik me niet voor.”

Bercow zat in totaal 22 jaar in het Britse parlement, waarvan de laatste tien als voorzitter. Lindsay Hoyle (Labour) volgt hem nu op in die rol. Bercow heeft al aangekondigd aan een boek te werken over zijn tijd in het Lagerhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.