Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 okt 2019 / 07:35 uur

‘Vleeskuikens te lang na geboorte zonder eten en drinken’

Broederijen overtreden de wet door pasgeboren kuikentjes de eerste drie dagen geen voer en water te geven.

Momenteel hanteert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit nog een maximumtermijn van 60 uur. Vleeskuikenbroederijen krijgen vijf jaar de tijd om hun systemen op de nieuwe norm van maximaal 36 uur aan te passen. Per bedrijf zou dat neerkomen op een investering van miljoenen euro’s. Nederland telt ruim tien van zulke bedrijven.

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft bij de rechter afgedwongen dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een einde aan moet maken aan de dagenlange periode waarin vleeskuikens geen voer en water krijgen.

Half miljoen kuikens

„Eieren worden niet door de moederkip in een nest uitgebroed. Dat gebeurt in broedkasten bij broederijen. Na de geboorte zitten de kuikens soms dagenlang zonder eten en drinken in een donkere kast”, legt Wakker Dier uit. „Deze uitspraak is letterlijk van levensbelang voor de 500 miljoen kuikens die we jaarlijks in Nederland uitbroeden.”

Pas als alle eieren zijn uitgekomen, worden de kuikens getransporteerd naar een pluimveebedrijf. Daar krijgen ze pas voor het eerst eten en drinken. Soms zitten er dagen tussen het eerste en het laatste ei dat uitkomt, waardoor de eerste kuikens lang zonder voedsel zitten.

De uitspraak heeft volgens de organisatie verregaande consequenties voor de pluimveesector. Zo moeten de broedkasten worden aangepast. Wakker Dier vroeg de politiek al in 2013 om in te grijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vleeskuikens te lang na geboorte zonder eten en drinken’
Sluiten