Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 okt 2019 / 15:48 uur

Schietpartij bij synagoge in Duitsland, meerdere doden

Bij een schietpartij bij een synagoge in het Duitse Halle zijn woensdagmiddag twee doden gevallen. Twee anderen raakten gewond, zij zijn met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen. Rond 13.00 uur openden (mogelijk) meerdere schutters het vuur. Daarna vluchtten zij in een voertuig. Eén verdachte is aangehouden.

Volgens de burgemeester van Lansberg hebben de vermoedelijke daders een auto gestolen en rijden zij op de snelweg richting München. In Landsberg, op 15 kilometer van Halle, werd ook geschoten.

Synagoge als doelwit

Een van de leiders van de Joodse gemeenschap in Halle laat weten dat hij denkt dat zij zeker het doelwit waren van de schutters. Hij zag op de beelden van een bewakingscamera bij de ingang van de synagoge hoe een van de schutters probeerde binnen te komen.

„De dader schoot diverse keren op de deur en wierp ook enkele molotovcocktails", aldus Max Privorozki tegen Duitse media. „Maar de deur bleef dicht, God heeft ons beschermd"

In de synagoge was de gemeente samengekomen voor de viering van Jom Kipoer. Toen de schoten vielen, werd de dienst afgebroken. Op dat moment waren ongeveer tachtig gelovigen in de synagoge.

Meer bewaking

Na de schietpartij heeft de politie in het nabijgelegen Leipzig (ongeveer 35 km verderop) de bewaking van de synagoge daar sterk vergroot. Ooggetuigen melden dat zeker vijf politiemensen bij het gebouw staan, onder andere bewapend met machinepistolen.

Ook in het verderop gelegen Dresden is de politiebewaking bij de synagoge verscherpt.

Onderzoek

Het onderzoek naar de schietpartij is overgenomen door een onderdeel van de Duits justitie dat normaal ook terreuraanslagen behandelt. Het gaat om het Bundesanwaltschaft in Karlsruhe, zo meldden duitse media woensdag.

De politie heeft de schietpartij nog niet officieel tot terreurdaad benoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Schietpartij bij synagoge in Duitsland, meerdere doden
Sluiten