Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Kabinet werkt aan vaccinatieplicht kinderopvang

Het kabinet werkt aan een vaccinatieplicht in de kinderopvang, voor het geval het aantal vaccinaties in Nederland onder een bepaalde grens zakt. Wat die grens zou zijn, moet nog worden vastgesteld.

De regering-Rutte reageert daarmee op adviezen van de commissie-Vermeij, die zich over het probleem boog. Volgens bronnen in Den Haag omarmt het kabinet de aanbevelingen, maar is er nog heel veel uitwerking nodig.

Rode zone

De regering gaat nu de voorbereidingen voor de kinderopvang treffen, want daarvoor is een wijziging van de wet nodig. Parallel moet ook worden bepaald wanneer de vaccinatiegraad onder de kritische grens (in de „rode zone") belandt, dus wanneer er te veel ongevaccineerde mensen zijn.

De Noord-Hollandse kinderopvang Berend Botje begon afgelopen zomer al met het wegsturen van niet-gevaccineerde kinderen. Het ging daarbij om negen van de 3000 kinderen.

Een van de bronnen benadrukt dat eerst nog alles moet worden uitgezocht, voordat er een „zorgvuldige afweging" kan worden gemaakt. Het besluit om een prikplicht in te voeren, is nog niet gevallen.

Coalitiepartij D66 pleit al langer voor een inentingsplicht voor kinderopvangcentra als de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90 procent zakt.

Niet verder gedaald

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Bij vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) lagen de gemiddelde percentages ruim boven de 90 procent, bleek deze zomer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet werkt aan vaccinatieplicht kinderopvang
Sluiten