Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 okt 2019 / 15:30 uur

Moeder ‘Sloterplasbaby’ vrijgesproken

De 27-jarige vrouw die ervan is beschuldigd dat zij het lijkje van haar pasgeboren baby bij de Sloterplas heeft achtergelaten, is woensdag vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam. Er zijn te veel zaken onduidelijk gebleven, volgens de rechtbank. Zo was het moment van overlijden en de doodsoorzaak van het kindje niet bekend. 

Staat van ontbinding

Op 8 juni 2016 werd de baby gevonden, door een vrouw die haar hond uitliet. Zij zag een hoofdje in een tas en waarschuwde de politie. Het kind heeft vermoedelijk meerdere weken bij de Sloterplas gelegen. Het lichaampje verkeerde in verregaande staat van ontbinding. Volgens de moeder was haar zoontje doodgeboren.

‘Achteloos gedumpt’

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist. Volgens de officier van justitie was de baby „achteloos gedumpt". Zij hekelde het feit dat de moeder twee jaar lang heeft gezwegen en zich niet heeft gemeld.

De vondst van het dode kind kreeg veel publiciteit. Via DNA-verwantschapsonderzoek kon de biologische vader worden opgespoord, waarna ook de moeder werd geïdentificeerd.

De rechtbank oordeelt dat uit het dossier niet blijkt dat de vrouw de bedoeling had de dood van het jongetje, of zijn doodsoorzaak, geheim te houden. „Wat de vrouw heeft gedaan is verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar. Daarom wordt zij dan ook vrijgesproken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder ‘Sloterplasbaby’ vrijgesproken
Sluiten