Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 okt 2019 / 06:08 uur

Republikeinen VS willen sancties tegen Turkije

De onvrede in de VS over de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië groeit. Tientallen Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben donderdag aangegeven dat ze sancties tegen Turkije willen, als reactie op het militaire offensief tegen Koerdische troepen in Noord-Syrië.

„Het genadeloos aanvallen van onze Koerdische bondgenoten in Noord-Syrië door president Erdogan en zijn regime moet ernstige gevolgen hebben”, zei de Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney, voorzitter van de Republikeinse Conferentie van het Huis, in een verklaring.

De democraten deden donderdag al een soortgelijke oproep. Trump suggereerde in een tweet al dat hij wel wil bemiddelen tussen de Koerdische milities en Turkije.

Indirect toestemming

Toch doen veel Republikeinen in het Huis afstand van de president en partijgenoot. Trump gaf namelijk indirect toestemming voor de inval van Turkije toen hij maandag plotseling aankondigde dat de Amerikaanse troepen zich uit het noorden van Syrië terugtrekken.

Het Turkse leger begon woensdag een offensief tegen de Koerden die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG als een verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Republikeinen VS willen sancties tegen Turkije
Sluiten