Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 okt 2019 / 20:44 uur

OM wil DNA-onderzoek bij gezin Ruinerwold

Het Openbaar Ministerie wil met een DNA-onderzoek vaststellen of de 67-jarige Gerrit Jan van D. en de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in Ruinerwold, familie van elkaar zijn.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden. Van D. zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

Ook de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., zit vast op dezelfde gronden. De twee worden woensdag voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank in Assen. Het OM wil dat de twee langer in voorarrest blijven.

Afzondering

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Twee weken geleden kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in.

Tegenover de politie verklaarden de bewoners dat zij een gezin zijn, waarvan Van D. de vader is. De gemeente De Wolden, waar Ruinerwold onder valt, liet eerder weten dat slechts een van de zeven mensen die in de boerderij woonden, stond ingeschreven in de Basisregistratie Personen door middel van een geboorteaangifte. Wie van die zeven, wil de gemeente niet zeggen.

Onderzoek

Over het onderzoek naar de zaak wil het OM maandag niets kwijt, behalve: „Een DNA-verwantschapsonderzoek is daar een onderdeel van". Volgens de woordvoerster kan het OM woensdag om een verlenging van zowel dertig als negentig dagen verzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM wil DNA-onderzoek bij gezin Ruinerwold
Sluiten