Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

COA: Asielzoekerscentra zitten ‘bomvol’

De asielzoekerscentra van ons land zitten ‘bomvol’, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag tegen Nu.nl. 

Het aantal opgevangen asielzoekers steeg deze week naar een krappe 27.000 mensen; iets minder dan in 2016 toen Nederland nog de volle nasleep van de vluchtelingencrisis voelde. Volgens de berichtgeving komt het gestegen aantal niet alleen door de licht stijgende instroom van asielzoekers (voornamelijk een groter aantal Syrische asielzoekers en nareizigers), maar ook door statushouders die in de centra blijven zitten vanwege krapte op de woningmarkt en het feit dat er meer tijd nodig is voor de behandeling van asielaanvragen.

Noodvoorzieningen

COA moet al sinds half 2018 gebruikmaken van noodvoorzieningen voor tweeduizend opvangplekken voor asielzoekers door een onverwachts grote instroom. Dat de asielzoekers langer moeten wachten is volgens een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland schadelijk voor hun integratie. „Ze raken eraan gewend afhankelijk te zijn van anderen en ontvangen langer een bijstandsuitkering", legt hij uit. „De rekening daarvan komt uiteindelijk bij de gemeente te liggen."

Vanaf 2010 kwamen er elk jaar boven de 14.000 asielzoekers in Nederland met in 2012 het laagste aantal, 14.604 personen en in 2015 het hoogste aantal: 47.764 personen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.