Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Trump kan zelfs iemand neerschieten en dan nog kun je niets doen’

William Consovoy, advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft tegen het Amerikaanse Federaal Hof van Beroep gezegd dat Trump zijn belastingaangifte niet aan de openbaar aanklagers van New York hoeft te overhandigen. Volgens de advocaat is de president immuun voor strafrechtelijk onderzoek.

Die immuniteit geldt volgens de advocaat zolang Trump het ambt van president van Amerika uitoefent en zorgt er niet alleen voor dat hij zijn belastingaangifte niet openbaar hoeft te maken, maar ook dat hij andere (nog veel schokkendere dingen) kan doen. Consovoy zei dat de officier van justitie niet eens de macht heeft om iets te doen als Trump iemand op 5th Avenue in New York City neerschoot. „Er bestaat echter niet zoiets als presidentiële immuniteit voor belastingaangiften", oordeelt het Openbaar Ministerie (OM).

De zaak draait om de eis van de aanklagers om Trumps persoonlijke- en vennootschapsbelastingaangiften van 2011 tot 2018 te kunnen inzien. De dagvaarding maakt deel uit van een onderzoek naar Trump en zijn familiebedrijf.

Trump is de eerste president sinds Richard Nixon die niet vrijwillig zijn belastingaangifte heeft gepubliceerd. Dat is geen verplichting, maar wél gebruikelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.