Metro
Metro Nieuws 10 okt 2019 / 10:59 uur

Boerenactie in de Achterhoek rustig verlopen

In de Gelderse Achterhoek is een protestactie van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid rustig verlopen.

Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij.

Oneerlijk getroffen

„We doen dit voor heel Nederland, want er zijn ruim 160 natuurgebieden in Nederland waar natuurherstel moet helpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Alle boeren rond dergelijke gebieden worden oneerlijk getroffen", zegt Scholten.

Boeren hebben zich in Winterswijk verzameld voor opnieuw een boerenprotest tegen de nieuwe stikstofmaatregelen.
Boeren hebben zich in Winterswijk verzameld voor opnieuw een boerenprotest tegen de nieuwe stikstofmaatregelen. / ANP

Wooldse Veen is een bijzonder geval, omdat het gebied zich uitstrekt over de grens met Duitsland. „Aan de Duitse kant mogen de boeren wel van alles. Daar moet in Europees verband beleid voor komen", zegt de actieleider.

Stikstofcrisis

Volgens agrariërs uit Winterswijk wordt het hen boeren onmogelijk gemaakt, omdat zij zich bevinden in een omgeving waar vier Natura 2000-gebieden aanwezig zijn. De Gelderlander schrijft dat zij boos zijn omdat in het hoogveengebied wel gewoon met machines wordt doorgewerkt, terwijl veel projecten en vergunningaanvragen al tijden stilliggen door de stikstofcrisis.

Scholten zei daarom zich grote zorgen te maken over de toekomst van de boeren in Winterswijk. Wel benadrukte hij de protestactie netjes te houden. De politie was aanwezig, maar heeft niet in hoeven grijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boerenactie in de Achterhoek rustig verlopen
Sluiten