Metro
Metro Nieuws 26 sep 2019 / 06:20 uur

Minister: Weg met het seksistische speelgoed

Jongens spelen met lego, graafmachines, auto’s en een voetbal. Meisjes krijgen barbies, Frozen-kostuums, theesetjes en nep-ovens.

Als het aan minister Van Engelshoven (Emancipatie) ligt, is het daarmee afgelopen. Ze roept speelgoedfabrikanten op om rolbevestigend speelgoed in hun collectie „onder de loep te nemen”. Ook voert ze momenteel een discussie over stereotypering met de uitgevers van schoolboeken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. 

De minister doet de oproep omdat ze vreest dat meisjes wordt bijgebracht dat zij niet in de wieg zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur. En jongens op hun beurt dat bijvoorbeeld de zorg en het huishouden niets voor hen zijn.

Stereotypische rolmodellen

In december 2018 maakte Van Engelshoven tijdens een TED-talk al een punt van genderstereotypering. Ze ziet dat advertenties voor speelgoed nog steeds stereotypische rolmodellen tonen. „Meisjes zijn verzorgend, jongens zijn avontuurlijk."

De minister stelt dat vrouwen door genderstereotypen ongewild vast komen te zitten in parttime banen. Daardoor kunnen ze zich niet meer persoonlijk en professioneel ontwikkelen en kunnen ze zelfs, door financiële afhankelijkheid, niet meer weg uit hun relatie als ze dat willen.

Niet-discriminerend speelgoed

Van Engelshoven doet haar oproep op het moment dat in Frankrijk in 2020 een einde komt aan de indeling ‘jongens’ en ‘meisjes’ in speelgoedwinkels. Ook wordt er niet meer per sekse geadverteerd in folders. Het bedrijfsleven gaat speelgoed ontwikkelen „dat niet discrimineert" en winkelpersoneel mag niet meer aan ouders vragen „of het voor een jongen of meisje is".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister: Weg met het seksistische speelgoed
Sluiten