Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Grote actie tegen illegale betaal-tv

Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma’s keken, moeten een alternatief zoeken. Dankzij piraterij keken ze zonder abonnement voor een spotprijsje naar betaaltelevisiezenders, maar het criminele netwerk dat dit aanbood is woensdag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn meer dan tweehonderd servers uit de lucht gehaald. De autoriteiten hebben meer dan twintig verdachten in het vizier, maar voor zover bekend is niemand opgepakt. Wel zijn 150 accounts bij de betaaldienst PayPal geblokkeerd. De actie is aangestuurd door Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de Europese Unie, dat in Den Haag is gevestigd. Volgens de dienst zijn nog nooit zo veel servers tegelijk platgelegd.

6,5 miljoen euro

De meeste klanten zaten in Italië. Het is niet bekend of Nederlanders ook gebruik maakten van de dienst. De schade van de fraude bedraagt volgens Eurojust zo’n 6,5 miljoen euro.

De bende begon in 2015 met het illegale aanbod van tv-zenders. Ze gebruikten geavanceerde software, onder meer om de tv-signalen te kraken en sluisden hun inkomsten weg. De bende wordt verdacht van fraude, cybercrime en witwassen.

Behalve Nederland waren ook Italië, Griekenland, Bulgarije, Frankrijk en Duitsland betrokken bij het onderzoek en de operatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.