Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019 / 11:55 uur

NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op de advocaat van een kroongetuige.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat. Het team gaat zich bezighouden met de intensivering van het beveiligen van advocaten. Daarnaast wordt gekeken naar de veiligheid van rechters, agenten en officieren betrokken bij het onderzoek naar de voortvluchtige Ridouan Taghi. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Het is niet uitgesloten dat het team ook gaat kijken naar de veiligheid van misdaadjournalisten die over de zaak berichten, of andere groepen, licht een woordvoerder van het ministerie toe.

„Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het team gaat nadrukkelijk kijken wat nodig is om advocaten „veilig en ongestoord" te laten functioneren.

Tips

Ondanks „diverse tips" is de verdachte van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. nog altijd niet gepakt. Woensdagmorgen werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam. Een van zijn kinderen was op dat moment nog thuis.

De politie zoekt naar een slanke 16- tot 20-jarige man, van ongeveer 1,75 meter. Hij was zwart gekleed, met een hoodie. De schutter vluchtte te voet van de Imstenrade, waar Wiersum werd doodgeschoten, naar de Van Boshuizenstraat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige
Sluiten