Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019 / 10:55 uur

Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden

Oud-voetballer Fernando Ricksen is overleden. Hij leed aan ALS, een zeldzame spierziekte. Ricksen is 43 jaar geworden.

Zijn oude club Rangers FC laat weten diep bedroefd te zijn door het overlijden van Ricksen.

Al sinds 2013 leed de oud-voetballer aan de ziekte. Hij heeft lang met deze ziekte gezeten. In 2013 was de verwachting dat hij nog 18 maanden te leven had.

Ricksen begon zijn carrière in 1993 bij Fortuna Sittard en voetbalde daarna bij AZ, Glasgow Rangers, het Russische Zenit en nogmaals Fortuna Sittard. Hij kwam twaalf keer voor Oranje uit.

Rangers speelt donderdag in de groepsfase van de Europa League tegen Feyenoord. Verwacht wordt dat rond dat duel zal worden stilgestaan bij het overlijden van de verdediger die zes seizoenen voor de Schotse club uitkwam. „Rangers is bijzonder verdrietig te moeten melden dat oud-speler Fernando Ricksen deze ochtend is overleden na een lang gevecht met zijn ziekte", meldt de club op de website. In het seizoen 2004-2005 werd de geliefde voetballer zelfs aanvoerder en verkozen tot speler van het jaar.

Benefietduel

Na een verblijf in Rusland bij Zenit keerde hij in 2009 terug bij Fortuna. In oktober van 2013 vertelde hij bij De Wereld Draait Door over de ziekte die hem getroffen had. Sindsdien verslechterde zijn situatie, maar probeerde hij desondanks via de Fernando Ricksen Foundation geld in te zamelen voor onderzoek. In 2015 bracht een benefietduel op Ibrox, het stadion van Rangers FC, met meer dan 40.000 toeschouwers ruim 350.000 euro op.

Bij het stadion van Fortuna Sittard staat sinds januari 2018 een standbeeld van Ricksen. De oud-voetballer noemde dat toen „het grootste eerbetoon" dat je iemand kunt geven.

Stiltemoment

Ricksen begon zijn carrière bij Fortuna Sittard en voetbalde daarna bij AZ, Glasgow Rangers, het Russische Zenit en nogmaals Fortuna Sittard. In totaal kwam hij twaalf keer voor Oranje uit. Bij Rangers werd hij twee keer kampioen, met Zenit één keer en won hij ook nog de UEFA Cup (tegenwoordig heet dat de Europa League).

Rangers FC speelt donderdag tegen Feyenoord in de Europa League. De kans is groot is dat de supporters van de thuisploeg dan voor een fraai eerbetoon zullen zorgen.

Fortuna Sittard staat woensdagavond om 18.00 uur stil bij het overlijden van clubicoon Fernando Ricksen. Het stiltemoment vindt plaats bij het standbeeld van Ricksen, naast het stadion van de Limburgse club.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden
Sluiten