Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 aug 2019 / 20:29 uur

Schutter Noorwegen filmde aanval op moskee

Volgens de autoriteiten heeft de man die zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong de aanval gefilmd. Er zou een camera op zijn helm hebben gezeten. De beelden worden gezien als waardevol bewijs.

De 21-jarige Noor verscheen maandag voor de rechter in hoofdstad Oslo. Die oordeelde dat de man vier weken vastgehouden kan worden. Hij zou het islamitisch centrum in Baerum met zeker twee vuurwapens zijn binnengedrongen en ook hebben geschoten. Daarna zou hij zijn overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte.

Extreemrechtse denkbeelden

De twintiger wordt ook verdacht van de moord op zijn stiefzus. Haar lichaam is enkele uren na de aanval aangetroffen in een woning. De zeventienjarige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen komt oorspronkelijk uit China en is op jonge leeftijd geadopteerd door een vrouw uit Noorwegen. De adoptiemoeder is de partner van de vader van de vermeende schutter.

Toen de verdachte in de rechtbank verscheen had hij schrammen, builen en twee blauwe ogen. Hij heeft die verwondingen vermoedelijk opgelopen tijdens het handgemeen in de moskee. De man heeft tot dusver geweigerd zich te laten verhoren door de politie. Die zegt dat de jonge Noor extreemrechtse denkbeelden heeft.

Niet via internet

De door de verdachte gemaakte videobeelden lijken niet via internet te zijn uitgezonden. Dat gebeurde eerder dit jaar wel bij een vergelijkbaar incident in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Daar deelde een schutter die twee moskeeën aanviel beelden van het bloedbad dat hij aanrichtte live via sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schutter Noorwegen filmde aanval op moskee
Sluiten