Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Indonesiër loopt 800 kilometer achteruit als protest

Protesteren kan op vele manieren, bewijst deze Indonesische achteruitwandelaar.

Aandacht

Hij kon de ontbossing in zijn land niet langer aanzien en besloot ervoor te gaan. Honderden kilometers legt de 43-jarige Medi Bastoni uit Indonesië nu af om aandacht te vragen voor zijn doel. Eten koopt hij onderweg en hij gebruikt een constructie van spiegels en buizen om ‘ogen op zijn rug te hebben’ en obstakels te vermijden.

Protest

Bastoni, vader van vier kinderen, wandelt van zijn dorp bij de vulkaan Wilis naar hoofdstad Jakarta: een afstand van 500 miles, ongeveer 800 kilometer. Hij legt 20 tot 30 kilometer per dag af. „Ik hoop dat de regering om het milieu zal gaan geven, zodat de jonge generatie dat ook zal doen." Hij hoopt dat president Joko Widodo hem bij aankomst in Jakarta, gepland op de Indonesische Onafhankelijkheidsdag 17 augustus, zal opwachten en hij hem kan vragen om een symbolische boomzaadje, dat hij wil planten op de hellingen van vulkaan Wilis.

Nobele missie

Omstanders kijken op van de opvallende wandelactie. „Ik denk dat het onmogelijk is om zo’n lange afstand achteruit te lopen", vertelt een toeschouwer in de plaats Sragen. „Maar hij heeft een nobele missie en we steunen hem. We hopen dat hij Jakarta haalt."

In Indonesië is volgens Greenpeace de afgelopen halve eeuw meer dan 74 miljoen hectare regenwoud verdwenen. Het gaat om een gebied dat ongeveer twee keer zo groot is als Japan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Indonesiër loopt 800 kilometer achteruit als protest
Sluiten