Metro
Metro Nieuws 5 aug 2019 / 08:14 uur

Zestiger met sociaal leven minder kans op dementie

Wil je de kans op dementie verkleinen als je wat ouder bent, dan is het tijd om op zoek te gaan naar nog meer vrienden. Een druk sociaal leven kan de kans op dementie namelijk verkleinen, blijkt uit een onderzoek van University College Londen.

Minder kans op dementie

Het werkt vooral goed als je als zestiger een druk sociaal leven hebt. Om tot deze conclusie te komen, onderzochten wetenschappers zo’n 10.000 mensen die ze dertig jaar lang volgden. Zestigers die hun vrienden dagelijks zien, hebben 12 procent minder kans op dementie dan de zestigers die niet zo sociaal actief zijn.Voor vijftigers en zeventigers konden de onderzoekers deze conclusie niet trekken, al vermoeden ze wel dat het effect van dagelijks vrienden zien hetzelfde is.

Brein trainen

Er wordt steeds vaker gedacht dat sociale isolatie tot geheugenverlies kan leiden, schrijft DailyMail. Professor Gill Livingston is één van de auteurs van het onderzoek en zegt dat mensen die sociaal actief zijn, hun cognitieve vermogen blijven trainen.

Daar horen taal en geheugen ook bij. Wie zijn cognitieve vermogen traint, kan daarmee wellicht reserves opbouwen die op latere leeftijd aangesproken kunnen worden. Op deze manier worden symptomen van dementie vertraagd.

Livingston: „Meer tijd met vrienden doorbrengen kan zorgen voor een goede mentale gezondheid. Het kan ook verband houden met fysieke activiteit. Beide kunnen de kans op dementie verkleinen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zestiger met sociaal leven minder kans op dementie
Sluiten