Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2019 / 14:09 uur

Slob: Er moet een nieuw bestuur Haga Lyceum komen

Het kabinet wil het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum dwingen om het veld te ruimen. Weigert het bestuur terug te treden, dan krijgt de Amsterdamse middelbare school geen geld meer, laat minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) weten na een hard oordeel van de Onderwijsinspectie.

De minister komt met een zogeheten aanwijzing tegen het bestuur. Hij wil dat het in de eerste weken van het nieuwe schooljaar plaatsmaakt voor een interim-bestuurder. De minister moet groen licht geven voor die nieuwe bestuurder, die zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. De nieuwe man moet in het najaar een geheel nieuw bestuur installeren.

Geen geld

Als het huidige bestuur die opdracht negeert en blijft zitten, dan krijgt de school geen geld meer. De gemeente Amsterdam is dan ook niet langer verplicht de school onderdak te bieden en kan het huidige gebouw terugvorderen.

De directeur van de school, Söner Atasoy, kondigde al aan dat hij zich niet gewonnen geeft. „Dat gaan ze in Den Haag als een boemerang terugkrijgen. Dan gaan we verder met geld uit het buitenland”, zei hij in Trouw.

Schade toebrengen

Het bestuur brengt de school en de leerlingen schade toe, concludeert de Onderwijsinspectie, door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. De waarden van de democratie en de rechtsstaat worden de leerlingen niet bijgebracht. Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.

„Daarom moet er een nieuw bestuur komen", zegt Slob. „Alle leerlingen verdienen goed onderwijs. Ongeacht op wat voor school je zit." Hij heeft ook de leerlingen en de ouders ingelicht over zijn besluit en voor hen een informatielijn geopend. Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Slob: Er moet een nieuw bestuur Haga Lyceum komen
Sluiten