Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 jul 2019 / 14:24 uur

OM eist celstraf voor witwassen 322 miljoen dollar

Voor het witwassen van 322 miljoen dollar op Curaçao en in Nederland heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen twee broers celstraffen geëist. De verdachten maakten volgens het OM misbruik van ‘dollartoerisme’ uit Venezuela, bleek donderdag op de strafzitting in de rechtbank in Zwolle.

Venezolanen kochten op papier goederen bij de bedrijven van de familie, maar kregen in werkelijkheid op Curaçao Amerikaanse dollars in contanten geleverd. Diezelfde dollars werden vervolgens in Venezuela, waar de handel in buitenlandse valuta aan banden is gelegd, op de zwarte markt tegen woekerprijzen verhandeld. Daar was dezelfde dollar soms wel tien keer zoveel waard, zei een van de officieren van justitie.

Bedrijven opgericht

„De verdachten hebben vermoedelijk eerst op Curacao met behulp van valse documenten bedrijven opgericht, rekeningen geopend en overeenkomsten afgesloten met credit cardmaatschappijen. Later zijn ze gaan uitbreiden naar Europa, waaronder Nederland. De verdachten ontvingen van iedere credit cardbetaling een percentage", aldus de officieren op zitting

De zaak kwam aan het rollen toen een Nederlands filiaal van ING aan de bel trok. Itzhak G. (53) hoorde 3 jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen. Tegen zijn jongere broer Omer G. (45) is 2 jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Beide broers wonen in de Verenigde Staten. Amsterdammer Izchak Z. (45) hoorde een voorwaardelijke taakstraf van 200 uur tegen zich eisen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM eist celstraf voor witwassen 322 miljoen dollar
Sluiten