Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 jul 2019

Ook blikjes in de statiegeldregeling?

Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen. Daarvoor pleit onder meer milieuorganisatie Recycling Netwerk. Dat is niet zonder reden, er zit namelijk een plastic laagje in de drankblikjes.

De 1,58 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan, bevatten dus 1,58 miljard laagjes plastic, stelt Recycling Netwerk. En dat komt als zwerfafval in de natuur terecht.

Statiegeld enkel plastic flesjes

Vijf milieuorganisaties (Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, de Plastic Soup Surfer en Greenpeace) vroegen de regering in april om de blikjes op te nemen in de statiegeldregeling, of deze optie te bekijken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) voelt daar niets voor. Ze blijft de statiegelddiscussie beperken tot plastic flesjes, stelt Recycling Netwerk.

De bewindsvrouw zelf laat weten dat ze flesjes inderdaad het eerst wil aanpakken. „Zoals veel (drank-)verpakkingen hebben ook blikjes een dunne plastic coating aan de binnenkant. De hoeveelheid plastic die daarvan in het milieu terechtkomt, is echter verwaarloosbaar als je dat vergelijkt met plastic flesjes."

Actieplan tegen blikjes in het zwerfafval

De Tweede Kamer heeft eerder een voorstel voor statiegeld op blikjes verworpen, maar wel gevraagd om een actieplan tegen blikjes in het zwerfafval, stelt ze. „VNG en het bedrijfsleven pakken dit op als onderdeel van hun brede aanpak van het zwerfafval, omdat ze niet nog een apart plan willen. De voorbereiding voor de invoering van statiegeld op flesjes gaat ondertussen door."

De Kamer bespreekt deze week Van Veldhovens wetsvoorstel voor statiegeld op grote en kleine plastic flesjes, dat van kracht wordt als het plan van het bedrijfsleven onvoldoende oplevert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ook blikjes in de statiegeldregeling?
Sluiten