Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 jul 2019 / 07:49 uur

Jeugdloon vanaf 21 jaar afgeschaft vanaf maandag

Goed nieuws voor de 21-jarigen! Deze groep verdient vanaf maandag voortaan hetzelfde minimumloon als volwassenen vanaf 23 jaar. Dat is het gevolg van een kabinetsbesluit uit 2016. Volgens vakbond FNV gaat een 21-jarige er hierdoor maximaal 510,69 euro per maand op vooruit.

Actievoeren afschaffen minimumloon

De vakbond FNV voerde, samen met andere vakbonden en jongerenorganisaties, flink actie voor het afschaffen van het minimumjeugdloon. Uiteindelijk besloot minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) op 21 april 2016 het jeugdloon stapsgewijs af te schaffen voor jongeren tussen de 21 en 23 jaar.

Voor mensen onder de 21 geldt er dus nog wel een minimumjeugdloon dat lager ligt dan het minimumloon voor volwassenen.

Volwassen loon voor 18-plussers

De strijd is nog niet gestreden, stelt FNV Jong-voorzitter Bas van Weegberg. „Jongeren krijgen nog te vaak te maken met een oerwoud van flexcontracten, torenhoge studieschulden en tot ons 21e nog steeds geen volwassen loon. Terwijl we wel hetzelfde werk doen als volwassenen", benadrukt hij.

Weegberg: „Uiteindelijk moeten alle 18-plussers een volwassen loon krijgen. We zijn op de goede weg, maar de komende tijd gaan we ons beraden op vervolgplannen om de strijd aan te gaan voor een beter inkomen voor alle jongeren in Nederland."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeugdloon vanaf 21 jaar afgeschaft vanaf maandag
Sluiten