In het nieuws

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

KNRM; de Reddende rebellen op Hollandse wateren

Reddingboten van de KNRM Enkhuizen. Foto: Roel Ovinge

Foto van 'Tim van der Steen'

27 JUL 2019

Met de zomerhitte zoeken we massaal verkoeling op het water. Dat is niet enkel gezellig, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij krijgt het al jaren steeds drukker.

Op de rivieren, plassen en meren van Nederland strijdt een vrijgevochten groep waterratten al sinds 1824 voor onze nautische veiligheid, en daar weten we nauwelijks iets van af.

Of we er klaar voor zijn, vraagt stuurman Mathew Franssen (22) voor hij de gashendel opendraait. Al snel scheren we met dertig knopen over het vlakke IJsselmeer bij Enkhuizen. Voor de kost is hij lichttechnicus, maar als zijn pieper gaat, laat hij alles vallen om binnen tien minuten uit te kunnen varen. Het is een prachtige zomeravond en rustig op het water, te rustig zelfs als we het Mathew vragen. „Liever windkracht zes, dan is het tenminste spannend varen.”

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

KNRM Enkhuizen in actie: motorboot in nood op het IJsselmeer

Vrijwilligers

Iedere woensdagavond komen de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) samen. Voor oefeningen, onderhoud aan de boten en ook voor teambuilding. „We zijn ook vrienden geworden. Als er iemand verhuist dan helpt de hele ploeg mee.” Af en toe is er een teamuitje. Je weet niet wanneer de pieper gaat, dus nooit verder dan tien minuten van het boothuis en er blijven minstens zes mensen nuchter.

Veel vrijwilligers bij de KNRM komen uit de nautische wereld. Binnen het team in Enkhuizen vinden we onder meer een oud-schipper, een binnenvaartkapitein, een scheepstimmerman maar net zo goed een tandarts en student verpleegkunde. Stuk voor stuk hartelijk, en niemand is op zijn mondje gevallen.

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

Personeel van het KNRM Reddingstation Enkhuizen. Foto: Enrico Pictures

Op eigen kracht

De KNRM draait op donaties. Erfenissen en giften. Mogelijk wil de overheid best subsidiëren, maar daar hebben de gepassioneerde vrijwilligers geen trek in. „Straks hebben we allemaal regeltjes aan onze broek en moet je eerst een formuliertje invullen voor je iemand uit het water vist”, grijnst Johan Greiner (47), als schipper heeft hij de leiding over de bemanning van het reddingstation in Enkhuizen. Nee, dan doen ze het liever op eigen kracht.

Terwijl de meteorologen aan hun beeldscherm gekluisterd zitten en meerdere warmterecords zijn gebroken – in het Brabantse Gilze-Rijen ging het vorige hitte-hoogtepunt uit 1944 aan diggelen, het nieuwe record hield nog geen dag stand – was de rest van Nederland vooral op zoek naar verkoeling. Maar dat brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Meer incidenten

De KNRM heeft het er behoorlijk druk mee; die rukken steeds vaker uit. In 2017 voerden zij zo’n 2100 acties uit, in 2018 waren dat er 2500 en dat getal lijken we dit jaar wel te evenaren. Ter vergelijking: in 2001 waren dat er nog zo’n 1500 en die stijging is redelijk lineair gegaan. Het team in Enkhuizen voert al ruime tijd zo’n honderd acties per jaar uit, dat er in de buurt inmiddels twee vestigingen bij zijn gekomen heeft daar niets aan veranderd.

Onder die grote getallen vallen alle acties, dus niet alleen de zware incidenten. Ook het oppikken van dieren in nood, vervoer van gewonde mensen vanaf het strand en vastgelopen zeilbootjes zitten hier bijvoorbeeld bij. Dat neemt niet weg dat er een stijgende lijn zichtbaar is, dit heeft veel te doen met veranderende trends op het water. Hoe houden we het dan een beetje veilig op de plassen?

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

KNRM Enkhuizen in actie: zeilboot in nood op het IJsselmeer

Bootje huren

Normaal zaten de pieken in de weekenden, maar incidenten zijn volgens de KNRM nooit te voorspellen. Woordvoerder Kees Brinkman: „Dat zag je ook afgelopen week. Zeker omdat er slachtoffers te betreuren zijn sprongen twee ongevallen er extra uit.” Bij bootongevallen de afgelopen week kwamen een vijftienjarig meisje en een 51-jarige vrouw om het leven.

Vergeleken met het wegverkeer vallen de incidenten op het water in het niet, maar de stijging is wel een indicator om meer voorlichting te geven. Het is ook een ander soort drukte tegenwoordig, dat heeft er ook mee te maken dat de watersport nogal verandert.

Slok op aan boord

Vroeger hadden meer mensen zelf een boot, daar gingen zij ook langer mee op vakantie. Tegenwoordig zijn veel van die boten verkocht en huren mensen vooral een vaartuig op een mooie zomerse dag. Dat levert dan weer de nodige complicaties op: de pieken liggen anders (mooie dag betekent extra druk op het water), de gemiddelde kapitein is minder ervaren en vaart bovendien op een boot die hij of zij niet goed kent.

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

De reddingboten van het KNRM. Foto: Roel Ovinge

Regels op het water

Van de regels die op het water gelden is mogelijk niet iedereen even goed op de hoogte. Net als in het wegverkeer zijn ook beschonken kapiteins strafbaar, op het water geldt dezelfde norm van 0,5 promille. Daarbij zijn er gelukkig wel minder ongelukken door varen onder invloed dan op de weg, maar de risico’s zijn er zeker. Dat geldt overigens ook voor de andere opvarenden. Met een slok op zijn zij ook eerder geneigd om te gaan zwemmen of op een onverstandige plek van boord te springen.

Van een noodklok is voorlopig overigens nog geen sprake, het aantal dodelijke slachtoffers is ook nog steeds gering. „Dat aantal willen we natuurlijk minimaal houden”, zegt Brinkman. Steeds meer organisaties doen dan ook aan voorlichting en het geven van tips, dat gaat van vaarroutes tot het gebruik van reddingsvesten.

Knelpunten onderweg

Veel problemen op het water ontstaan door een slechte voorbereiding. De KNRM probeert hier onder meer met voorlichting en een app verandering in te brengen. Hierbij richten zij zich vooral op de groepen waarvoor zij het meest in actie moeten komen. Vaak zijn dit zeilers, duikers of kitesurfers.

Brinkman: „Voor vertrek is het goed om een vaarplan op te stellen. Waar wil je heen, waar zitten de knelpunten? Veel problemen kunnen worden voorkomen met een goede voorbereiding.” Gaat het uiteindelijk toch mis? Dan kan je met de app om assistentie vragen.

KNRM: de Reddende rebellen op Hollandse wateren

Evacuatie oefening van een riviercruiseschip. Foto: Roel Ovinge

Levensgevaarlijk

Navigeren blijkt voor veel mensen een probleem. Die kijken op Google Maps en varen in een rechte lijn op hun doel af, zonder rekening te houden met zandbanken bijvoorbeeld. Veel meldingen zijn dan ook voor vastgelopen boten. Of er wordt in Buienradar gekeken wat het weer gaat doen, zonder naar de wolken te kijken. Als je dan aan de andere kant van het meer zit en het weer slaat om, dan zit je ook met de gebakken peren. Die boot moet toch terug naar de verhuurder. In principe vaart de KNRM uit bij iedere melding, zonder oordeel. Zit iemand in de problemen, dan wordt diegene ook geholpen.

Bregje Willems (36) komt uit een zeilfamilie en draait al een jaar of vijf mee met het team in Enkhuizen. Ze herinnert zich wel een kenmerkende actie. „Het was ongelooflijk noodweer en de pieper ging dus voeren we uit.” Onderweg passeerde de reddingsboot twee oude mannen in zuidwester, op een botter met van die houten roeispanen. Die waren van plan te gaan vissen, net als vroeger. „Ze hadden geen licht aan boord, niet eens zo’n schommelende kaars; levensgevaarlijk.”

Dat was niet de boot waarvoor de melding binnen was gekomen dus voer de KNRM door. Wel met het idee dat zij hier op de terugweg even moesten checken hoe het ging. Ja hoor: ook in de problemen. „Ze hadden mazzel dat we toevallig langs kwamen dus en hen hadden gezien. Die mannen hadden ook echt beter moeten weten, dat hebben wij hen eenmaal aan wal ook wel even duidelijk gemaakt.”

Altijd mensen nodig

De KNRM kan altijd goede vrijwilligers gebruiken, maar niet iedereen is welkom. Voor cowboys die vooral wat willen varen is geen plaats. Alle technische vaardigheden zijn te leren, zegt oud-schipper Ed Koopman (57). „Maar of je binnen de groep past niet.” Daarom komen nieuwe krachten eerst drie maanden op proef voordat zij bij de club mogen. In die tijd kunnen zij zelf aanvoelen of het iets voor hen is, maar kan de groep ook aftasten of de nieuweling uit het juiste hout gesneden is.

De wintermaanden worden gebruikt om kennis bij te spijkeren met cursussen, van vaarbewijs tot EHBO-diploma. In de zomermaanden zijn er veel meer acties dus is daar geen tijd voor. Voordat iemand volwaardig lid is en alle stof beheerst ben je zo een paar jaar verder.

Voor het geld hoef je het absoluut niet te doen, de onkostenvergoeding van 1,50 per uur is natuurlijk verwaarloosbaar. Bovendien moet het aansluiten bij je werk, je baas moet het tenslotte maar goed vinden dat je plotseling de deur achter je dichttrekt omdat de pieper afgaat. Daar hoef je als winkelier of in de horeca niet mee aan te komen.


Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 MIN

Als het aan de fractievoorzitters van VVD en CDA ligt, wordt de geschiedenis van Nederland niet verstopt of uitgewist, maar juist zichtbaarder. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. 

„We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", zeggen de regeringspartijen in een verklaring.

‘Gezond vaderlandsliefde’


Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag

Het blijft maandag tot aan de middag regenen. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Het is buiten echt herfst. Maandag kun je maar beter een paraplu bij je hebben, want het blijft tot aan het einde van de middag regenen. 

Het wordt zo’n 18 graden. Op dinsdag, Prinsjesdag, blijft het waarschijnlijk wel droog. Maar het gaat flink waaien!

Gure dag


Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen

Bij de gesprekken ligt bij de gemeentehuizen „alles op tafel”. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Moeten sommige zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken van (middel)grote steden in Nederland sluiten? Dat lijkt onvermijdelijk door een groot geldtekort bij gemeenten. 

Ook dreigt er minder onderhoud voor de openbare ruimte te worden uitgevoerd, moeten muzieklessen worden geschrapt en worden minima beperkt in de steun. Dat schrijft het AD. 

Nadenken over bezuinigingen


Likeability of3

Drie jongeren gewond door steekincident Breda

Hulpdiensten bij het parkje waar de steekpartij plaatsvond. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:42

Drie minderjarige jongeren zijn zondagavond gewond geraakt door een steekincident in Breda. Een van hen, een jongen, is er ernstig aan toe en is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.

De twee andere slachtoffers, een jongen en een meisje, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Breda.

Rond vier uur 's ochtends heeft de politie een man van 30 opgepakt in zijn huis in Breda. Hij zou, volgens getuigenverklaringen, betrokken zijn bij een vechtpartij. De jongeren wilden tussenbeide komen en zijn toen gestoken door de verdachte. In het huis van de verdachte is een mes en een kledingstuk gevonden dat overeenkwam met het signalement dat getuigen hadden gegeven.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Nieuwe campagne moet OV toegankelijk houden voor mensen met dementie

Bewustwordingscampagne moet openbaar vervoer toegankelijk houden voor mensen met dementie

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Maandagochtend start de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Een actie voor personeel en reizigers om het OV zo lang mogelijk bruikbaar te houden voor een doelgroep die het extra hard nodig heeft.

Bert Haupts (49) weet het nog heel goed. Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte hij zijn serviceronde, vlak na Schiphol besloot hij de reizigers in ‘zijn’ trein van Amsterdam naar Rotterdam te controleren op hun vervoersbewijs. De mensen zien je eigenlijk alleen als die vent die fluit bij het vertrekken, maar als hoofdconducteur ben je tijdens een rit als het ware alles tegelijk. Handhaver, brandweerman, EHBO’er en sociaal werker. In zijn jaren op de trein maakte hij al van alles mee.

Handvol kleingeld


Likeability of5

New York neemt strenge maatregelen tegen e-sigaretten met smaakjes

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In de staat New York zijn gearomatiseerde e-sigaretten verboden voor kinderen onder de 18, maar ze voeren nog strengere regels in: de leeftijd gaat naar 21 jaar. Dit na verschillende sterfgevallen en longproblemen bij gebruikers.

Trump is bezig om een federaal verbod op de e-sigaretten in te voeren, maar de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft inmiddels al een emergency executive action ingelast om ervoor te zorgen dat de e-sigaretten niet meer verkocht worden.

„Vaping is gevaarlijk. Niemand kan zeggen dat vaping over een langere periode, waarbij je damp en chemicaliën tot diep in je longen inhaleert, gezond is", aldus Cuomo zondag volgens The New York Times. Hij zei dat hij de politie heeft opgedragen meer prioriteit te geven aan de controle op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Jan Smit had het even gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. PrinsjesMarkt, pas en koop een hoed

Plein - 12:00-18:00 uur


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee
Likeability of5

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo is afval van zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief


Vrouw 'flitst' auto's met föhn als snelheidsmeter

Baumgartner met de föhn naast de weg / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Helemaal gek werd ze ervan: de auto's die véél te hard door haar straat reden. Daarom nam de Amerikaanse Patti Baumgartner het heft in eigen handen. 

Nee, ze begon niet met het strooien van spijkers op de straat. Haar methode was een stuk effectiever. Ze zit nu al een kleine maand aan de rand van de weg met haar föhn in de hand. In de hoop dat de automobilisten denken dat het een zogenoemde 'speed gun' is en zachter gaan rijden.


Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee
Likeability of3

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Burgemeester Joerie Minses van gemeente Alphen-Chaam is diep geschokt door de brand in Strijbeek. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen daar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven. 

„Ik leef intens mee en heb mij gedurende de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen ter plaatse. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers", aldus Minses.

Logeerpartijtje


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete
Likeability of5

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat doe je als je tegenover een grizzlybeer komt te staan? Wegrennen, op de grond gaan liggen en doen alsof je dood bent of stenen gooien en het dier uitdagen. Precies. Dat laatste. 

Dat is precies wat een 35-jarige Canadees moet hebben gedacht. In 2015 klom hij, zonder shirt, uit zijn auto en begon hij te schreeuwen naar een jonge grizzlybeer. Vervolgens nam hij een bokshouding aan en haalde hij uit naar het dier. Ook zou hij met stenen hebben gegooid. De beer was echter niet gediend van het potentiële gevecht en vluchtte de bosjes in.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Canadees, schrijft het lokale Rocky Mountains OutlookHij wordt beschuldigd van het lastigvallen van dieren in het Banff National Park, waar het voorval plaatsvond.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Welke spinnen zitten verstopt in je huis

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

De kruisspin / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.


Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omstreden documentaire over Michael Jackson, Leaving Neverland, heeft zaterdag een Creative Arts Emmy gewonnen. Een Emmy is een prestigieuze prijs voor televisieprogramma's. 

De documentaire laat twee vermeende misbruikslachtoffers van de zanger aan het woord. De familie van Michael Jackson heeft lang geprobeerd het uitzenden tegen te houden, maar tevergeefs. Volgens de nabestaanden was de documentaire gebaseerd op valse beschuldigingen en hadden de vermeende slachtoffers een financieel motief om te liegen.

Belangrijkste prijs


Likeability of3

Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de nacht van 14 op 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee jongetjes van nog geen tien jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar