Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jul 2019

Pride Amsterdam kijkt naar de toekomst

De Pride Amsterdam staat de komende week in het teken van Remember the past, create the future. Het thema van deze editie komt van de Stonewall-rellen in New York, vijftig jaar geleden.

Zaterdag start de Pride met een wandeling; van het Homomonument bij de Westerkerk via de Dam naar het Vondelpark. In de dagen erna zijn door de hele stad films, tentoonstellingen en manifestaties, onder meer in Artis en het Rijksmuseum.

Canal pride

Volgende week zaterdag barst het feest op het water los, dan is het namelijk de Canal Parade. Een bonte stoet van tachtig boten die van het Oosterdok, over de Prinsengracht naar het Westerdok varen. Er varen boten mee van lhbt-organisaties, politieke partijen, ministeries en bedrijven die de roze strijd ondersteunen. De Prideweek wordt zondag 4 augustus afgesloten met een ‘closing party’ op de Dam.

De Stonewall-rellen was een opstand, waarbij lesbiennes, travestieten en homo’s terugvochten na jaren van politiegeweld, worden gezien als begin van de lhbt-emancipatie. De eerste Gay Pride Parade in New York, een jaar later, was een eerbetoon aan deze demonstranten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pride Amsterdam kijkt naar de toekomst
Sluiten