Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 12 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Meer op Hawaï kleurt plotseling knalroze: ‘Een mysterie’

Bezoekers en medewerkers van Kealia Pond National Wildlife Refuge op het eiland Maui in Hawaï moesten twee keer met hun ogen knipperen bij het zien van een meer dat plotseling roze is. Volgens wetenschappers wordt de kleur veroorzaakt door de extreme droogte dat het eiland momenteel teistert.

In eerste instantie dachten medewerkers van het natuurreservaat dat de kleur van het meer, dat met de dag meer roze wordt, werd veroorzaakt door algen. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. De Universiteit van Hawaï nam samples uit het water en ontdekte dat zogenoemde halobacteriën het meer zijn roze kleur geven.

Meer extreem zout

De bacterie gedijt goed in het water van het Kealia-meer vanwege het extreem hoge zoutgehalte, dat veroorzaakt wordt door de droogte op het eiland. Er is al lang geen nieuw water in het meer gestroomd, waardoor het zoutgehalte op dit moment maar liefst twee keer zo hoog is als het zoutgehalte in zeewater.

„Regenval zou ervoor kunnen zorgen dat er nieuw water bijkomt in het meer waardoor het zoutgehalte omlaag gaat en het meer weer zijn normale kleur krijgt”, vertelt Bret Wolfe, de manager van Kealia Pond National Wildlife Refuge, aan The Guardian.

Roze kleur blijft raadselachtig

Toch blijft het raadselachtig dat het meer plotseling roze is. Volgens Wolfe heeft het meer wel vaker periodes van extreme droogte doorstaan, maar kleurde het water nooit eerder roze. „Het is een mysterie waarom het meer deze keer van kleur veranderd is”, aldus Wolfe.

Het bijzondere fenomeen trekt dan ook behoorlijk wat nieuwsgierige bezoekers naar het natuurreservaat. „We zien liever dat mensen ons park bezoeken om te leren over onze missie om inheemse en bedreigde watervogels te beschermen. Maar nee, ze zijn hier om het roze water te zien”, zegt Wolfe. „Als dat is wat de mensen hier naartoe brengt, dan is dat zo.”

Wetenschappers waarschuwen de bezoekers wel om voorzichtig te zijn. Ze mogen het water niet betreden en er ook niet van drinken.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Italiaans stadje in rep en roer door leeuw die ontsnapte uit het circus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties