Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2019 / 11:24 uur

Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

Op de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.

Zeer zeldzaam

De haai sprong daar een aantal keer boven het water uit. De voorbijganger wist het spectaculaire tafereel vast te leggen op film en stuurde de beelden naar natuurcentrum Ecomare. Het natuurcentrum laat weten dat om een voshaai gaat, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. Het is de eerste keer dat Ecomare een melding van een voshaai binnen heeft gekregen.

Een conservator van Ecomare spreekt van „een superzeldzaam beest” en zegt dat de voshaai over de hele wereld steeds minder voorkomt. De haai plant zich langzaam voort en wordt bedreigd door de visserij. Er wordt niet actief op de voshaai gejaagd, maar ze worden wel als bijvangst gevangen.

Lange staartvin

Een voshaai is makkelijk te herkennen aan zijn extreem lange staartvin. Het is een grote haaiensoort die tot 6 meter lang en meer dan 400 kilo zwaar kan worden. De filmer schatte de lengte van de haai die hij vastlegde op ongeveer 3 meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee
Sluiten