Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2019 / 10:59 uur

Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

De gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.

Zijn woordvoerster bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De gemeente gaat het komende jaar de exacte rol onderzoeken van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. „Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt Groot Wassink.

Noodzakelijk

In het voorstel roepen de Amsterdamse fracties van DENK, GroenLinks, BIJ1, ChristenUnie, PvdA, SP en D66 op om volgend jaar bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli excuses te maken namens de hoofdstad. „Het maken van excuses stelt een bepaalde moraal als norm voor de samenleving”, schrijven de fracties. De excuses en het eerherstel zijn volgens hen noodzakelijk om een gezamenlijke toekomst te kunnen opbouwen, waarin iedereen gelijkwaardig is. „Het is tijd om de steen die te lang is blijven liggen, en waarover de Nederlandse gemeenschap al generaties lang struikelt, weg te nemen”, staat er in het voorstel.

Gevoelig

Het aanbieden van excuses ligt gevoelig. Vorig jaar deed de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tevergeefs een oproep aan het kabinet om die excuses te maken. De eerder uitgesproken woorden van ‘diepe spijt en berouw’ die het voorgaande kabinet uitsprak ‘blijven gelden’, luidde de reactie toen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden
Sluiten