Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 jun 2019 / 19:50 uur

Woede om flesjes water van 6 euro op Haags festival

Veel bezoekers van The Crave, een technofestival in het Zuiderpark in Den Haag, konden hun oren niet geloven toen ze hoorden hoeveel een flesje water kostte tijdens het evenement. Aan de bar kregen zij te horen dat ze hier 6 euro voor moesten aftikken: 4,50 voor het water zelf en 1,50 als statiegeld.

Deze prijzen schoot bij een deel van hen in het verkeerde keelgat, zij maakten hun ongenoegen hierop kenbaar via sociale media. Deze klachten zetten echter kwaad bloed bij anderen die vonden dat het allemaal wel losliep met de hitte. De temperaturen in de commentsectie liepen behoorlijk hoog op; kost zo’n watertje echt 6 euro en hoe warm was het zaterdag precies in het Zuiderpark?

Klachtenstroom

Meerdere bezoekers vertellen tegen Omroep West dat de warmte in combinatie met de hoge prijzen hun festivalplezier in het water heeft laten vallen. Zelfs mensen die bevangen werden door de hitte, kregen nul op rekest toen zij bij de EHBO om water vroegen. Via Facebook zijn de reacties niet mals, tientallen mensen uiten hun onvrede, waarbij termen als ‘geldwolven’, ‘hufters’ en ‘zakkenvullers’ niet geschuwd worden. Sommige beschuldigingen gaan nog verder; het technofestival zou de gezondheid en het welzijn van de bezoekers in gevaar hebben gebracht.

De plaatselijke PvdA vindt de klachten terecht, zij zijn van mening dat kraanwater voor iedereen gratis beschikbaar moet zijn en dringen er bij het college op aan dat er in de gemeentelijke verordening voortaan een vereist aantal watertappunten worden opgenomen. Dit is in steden als Amsterdam bijvoorbeeld al de standaard. In de hoofdstad is het verplicht dat er voor elke 150 bezoekers een drinkwaterkraan op het terrein staat.

Ook het feit dat een watertje meer kostte dan een biertje zou volgens critici de omgekeerde wereld zijn. Goede hydratatie zou voor iedereen op elk moment toegankelijk moeten zijn en zeker bij zomers weer. In de reacties valt verder meermaals te lezen dat dit bij het concert van Marco Borsato allemaal een stuk beter geregeld zou zijn.

De organisatie van The Crave benadrukt dat een flesje water van een halve liter niet echt 6 euro kost, dit bedrag betaal je alleen maar bij de eerste bestelling. Bij elke bestelling erna is de prijs 4,50, een prijs die volgens The Crave vrij gebruikelijk is op festivals. Bovendien wordt de 1,50 statiegeld aan een goed doel geschonken.

Storm in een glas water?

Toch krijgt The Crave ook bijval, de klagers zouden hun kwelling schromelijk overdrijven. „Mensen met allemaal hippe kleertjes aan, kopen kaartjes (voor The Crave, maar ook zoveel andere feestjes dit seizoen), kopen sigaretten, eten wat pizza, doen een aftertje met vrienden, pakken de bus, taxi, trein whatever en gaan dan zitten mauwen om paar euro voor wat water. Alsof de hele wereld instort," schrijft ene David die het allemaal maar een storm in een glas water lijkt te vinden.

De regionale omroep krijgt er op hun beurt in de eigen commentsectie – en die van het festival – van langs; een groep bezoekers neemt het voor The Crave op, zij menen dat er een veel te eenzijdig beeld van de situatie is geschetst. Het festival zou juist een hele fijne toevoeging aan de evenementenagenda van Den Haag zijn en onterecht in kwaad daglicht worden gezet. Ook wordt gesuggereerd dat niet de hitte, maar het vermeende gebruik van een zeker soort stimulerend festivalsnoepgoed de klagers dorstig maakte. De gewraakte prijs van zes euro zou bovendien niet kloppen aangezien er vanwege het statiegeldsysteem anderhalve euro kon worden terugverdiend.

Via Facebook laat de organisatie weten dat de temperaturen zaterdag niet hoog genoeg waren om het tropenprotocol in werking te laten treden. Volgens hen was het zaterdag slechts 22,5 graad terwijl deze maatregelen pas van kracht zouden worden bij 25 graden of meer. Verder verklaren zij juist alles op alles te stellen om de prijzen van entreetickets zo laag mogelijk te houden. Het verstrekken van gratis water bij niet-tropische omstandigheden zou leiden tot een hogere toegangsprijs. De klachten worden ter harte genomen en dienen als feedback voor komend jaar. „Together, all for the love for the music, and for no other reason," zo besluiten ze hun bericht.

De gegevens van meetstation Voorschoten ©KNMI

Hoe warm was het?

De organisatie liet per mail weten zich gebaseerd te hebben op de waarnemingen van Meteo Group. Het Wageningse weerinstituut is belast met de actieve weerbewaking tijdens festivals en hierin kwam zaterdag deze maximumwaarde bovendrijven. Meteo Group laat aan de telefoon weten dat hun meting gebaseerd is op het weerstation van Voorschoten, Den Haag heeft geen eigen weerstation en hierdoor wordt gekozen voor de meest nabije. Hier bereikte de temperatuur inderdaad 22,5 graden zaterdag.

Bij andere festivals die dit weekend plaatsvonden als Best Kept Secret in Hilvarenbeek en Fortarock in Nijmegen werd wel gratis tapwater verstrekt, maar deze plaatsen liggen dan ook dieper land inwaarts en gingen gebukt onder hogere temperaturen. De twee meest nabijgelegen weerstations laten ook waarden zien die niet in de buurt van de 25 komen; Hoek van Holland bleef hangen op 19,9 en Rotterdam op 24,4.

Hoe warm het exact in het Zuiderpark was afgelopen zaterdag blijft dus in het midden. Ook de voorwaarden zijn vaag; moet een thermometer op het festivalterrein de 25 aantikken of is de meting van het dichtstbijzijnde KNMI-station de graadmeter voor gratis kraanwater? Hierdoor staat niet echt als een paal boven water wie er in deze exact gelijk heeft.

Reageer op artikel:
Woede om flesjes water van 6 euro op Haags festival
Sluiten