Metro
Metro Nieuws 10 jun 2019 / 13:59 uur

Ook Canada gaat binnenkort wegwerpplastic verbieden

Canada doet vanaf 2021 wegwerpplastic in de ban, net zoals de Europese Unie. Dat betekent dat je niet langer gebruik mag maken van plastic rietjes, wattenstaafjes, borden, bestek, bekertjes en ga zo maar door. Dat heeft premier Justin Trudeau aangekondigd.

De Europese Unie ging Canada voor: eind mei keurden de lidstaten al een regeling goed om over twee jaar wegwerpplastic te verbieden. Dat was niet de eerste stap naar een plastic-vrij bestaan, de producten zouden eerder al uit de handel gehaald worden.

Niet afbreekbaar

Welke producten precies verboden worden staat beschreven op een Europese lijst, die Canada nu gaat overnemen. Het gaat om zogenaamde oxo-afbreekbare plastics, die niet niet volledig afbreekbaar zijn. Omdat deze soort plastic additieven bevatten blijven kleine deeltjes ervan bestaan, die uiteindelijk in de natuur terechtkomen.

Juist omdat het zo lang duurt voordat plastic (gedeeltelijk) is afgebroken, hoopt het afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.

Zwerfvuil

Wegwerpplastic is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Volgens het Canadese ministerie van Milieu gooien alle Canadezen samen elke dag meer dan 34 miljoen plastic zakjes weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook Canada gaat binnenkort wegwerpplastic verbieden
Sluiten