In het nieuws

Lekker mollen... Het is Wereldplaagdierdag!

Franc Telkamp van FD Plaagdierpreventie op jacht naar de mol

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUN 2019

Franc Telkamp bestrijdt mol tot bedwants en Bastiaan Meerburg krijgt soms complete dode ratten toegestuurd. Voor Wereldplaagdierdag sprak Metro met deze twee 'plaagdiermannen', waarvan eentje is getrouwd met een ongediertebestrijdster en de ander soms ook mensen aan de telefoon heeft die allemaal beestjes zien, terwijl er geen beestjes zijn...

In de bedwants gelogeerd

Leuk hoor, al dat geAirbnb, „maar mensen staan er niet bij stil dat de kans op bedwantsen ontiegelijk toeneemt!” Dan ontvang je een paar tientjes voor een overnachting, ,,maar de bestrijding van dit ongedierte dat gek is op jouw bloed, kost al gauw honderden euro’s.”

Franc Telkamp van FD Plaagdierpreventie is plaagdierbestrijder. ‘Ik denk dat ik een rat hoor...’, hoort hij vaak van zijn klanten, maar het blijkt dan toch vaak om een muis te gaan, „die kunnen zeker ’s nachts klinken als ratten, als ze over het plafond lopen.”

Ook vragen over zilvervisjes -„een heel prehistorisch en lichtschuw insect”- en kakkerlakken -„die zitten overal in het land”- passeren, onder vele andere plaagdieren, de revue, maar zo’n negentig procent van zijn werk bestaat uit preventie om latere problemen te voorkomen, „in van die cleanrooms van high techbedrijven bijvoorbeeld, of in de voedingsmiddelenindustrie.”

Plaagdierheld uithangen

De FD in zijn bedrijfsnaam staat voor Franc en Dayana, zijn vrouw. „Ze is ook ongediertebestrijder”, vertelt de Brabander trots, „we vullen elkaar perfect aan, zij is heel goed in het opsporen van de bron, terwijl ik weer beter met de processierups hoog in de bomen ben.” Hun huis in Eindhoven is plaagdiervrij, al is er heus weleens een motje ontdekt, verklapt hij met een grijns, uit het meel van een pannenkoekenmix in de kelder, vér over datum. „Die waren we vergeten weg te gooien.”

Dayana tijdens een muizencontrole

Veel mensen doen neerbuigend over het vak. „Dan denken ze dat we langskomen om even te spuiten” en hij doet nu opvallend goed het pssss-geluid van een spuitbus na, „en meteen weer weggaan.” ‘Dat kunnen we zelf ook’, denken velen (vaak mannen), zo was er laatst de man met een wespennest op zijn dak. Hij belde en hoorde van Telkamp de prijs (zo’n 100 euro) en besloot het zelf te doen. „Twee dagen later ging de telefoon. Het was zijn vrouw, of ik alsjeblieft langs wilde komen.” Hij kwam, zag de man in het verband gedraaid, met een rood hoofd en dikke armen en haalde het nest weg. Eind goed, al goed, maar het kan levensgevaarlijk zijn als je zelf de plaagdierheld wil uithangen, „elk jaar sterven gemiddeld twee mensen aan de gevolgen van wespensteken.”

Ga maar liever niet zelf de plaagdierheld uithangen

Kruipruimtes in hotels (muizen), vrachtwagencabines (bedwantsen), Weert (samen met Eindhoven de hot spot van de zwarte rat), de vriendelijke plaagdierbestrijder komt overal. Ook op plekken waar je anders nooit komt: zo stond hij laatst in de toren van een kasteel, waar een nest clustervliegen zat. ,,Dat maakt mijn werk toch zo mooi, net zoals het contact met mensen, geen dag is hetzelfde.” Er zijn verschillende opleidingen tot bestrijder, maar lang niet iedereen heeft het in zich, schudt hij zijn hoofd, daar kom je pas in de praktijk achter. Hoogtevrees is een no-go, je moet om kunnen gaan met ongeduldige klanten en inlevingsvermogen is cruciaal. „Je moet je in die kakkerlak, mol of bedwants kunnen verplaatsen.” Of bedenken wat de volgende stap zal zijn van de zwarte rat, zonder twijfel zijn lievelingsplaagdier -„zo slim”- die vooral onder de rivieren rond trippelt en waar je als bestrijder soms lang achteraan kunt hobbelen en een echt rat-en-plaagdierbestrijderspel ontstaat.

Hoewel dankzij de preventie steeds minder plaagdieren gedood hoeven te worden, ontkomt hij er soms niet aan, maar het maakt zijn fascinatie niet minder. ,,Het klinkt misschien een beetje cru, maar zeker als-ie nog redelijk vers in de klem zit, is het gewoon een heel mooi beestje met die zwarte glanzende vacht van ‘m, dan sta ik er echt wel even vol respect naar te kijken.”

Vogels voeren = ratten voeren

Ook Bastiaan Meerburg heeft iets met plaagdieren. Hij is senior onderzoeker aan de WUR en directeur van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Bevlogen vertelt hij over de plaagdieren, die ondanks dat niemand ze in huis wil, wel altijd sterk tot de verbeelding spreken. „Plaagdieren komen alleen voor als zij de juiste omstandigheden aantreffen. Willen we hier toestanden zoals de recente rattenoverlast in Parijs voorkomen, dan is het belangrijk dat burgers hun verantwoordelijkheid nemen en afval niet laten slingeren.” Want dat is plaagdieroorzaak nummer 1. „En als je de vogels voert in de winter, weet dan wel dat je vooral de ratten van eten voorziet.” Op Wereldplaagdierdag worden de plaagdieren in de schijnwerpers gezet, maar dan vooral om ons er meer van bewust te laten zijn dat juist wij ‘schuldig’ aan ze zijn. Gedragsverandering is belangrijk, „zeker met het oog op 2023, dan wordt het voor particulieren verboden om rattengif te kopen.”

Ze lijken zo lief... / GettyImages

Behalve gemeentes die overeenkomsten met KAD kunnen sluiten en zo altijd bij hen terecht kunnen wanneer een plaagdier opduikt, kun je ook zelf met je ‘huisplaagdier’ waarvan je niet weet wat het precies is, bij de stichting in Wageningen terecht. Een man kwam laatst vanuit Amsterdam naar Wageningen gescheurd met een tor in een bakje. „Hij was bang dat het zijn antieke plafond zou beschadigen.” Maar het bleek een grote boktor, „oftewel een nathoutboorder en we konden de man geruststellen.”

'Ik zie ze vliegen...'

Je kunt ze ook opsturen, levend of niet, ,,mits je ze niet hebt doodgeslagen tegen het plafond ofzo.” Want hun biologen moeten ‘de monsters’ nog wel herkennen, al is dat in sommige gevallen helemaal niet moeilijk. „Je wil niet weten wat mensen allemaal opsturen, we krijgen soms zelfs complete dode ratten.” En dan zijn er ook nog heel andere gevallen, verklapt de bioloog slash directeur. „De mensen die bellen en zeggen dat ze beestjes zien, terwijl er geen beestjes zijn...” Dan sturen ze daarna stukjes plakband op met niets of een stofje eronder, „heel triest eigenlijk, die verwijzen we dan maar door naar het medische circuit.”

Wie er ten slotte allemaal op de Plaagdierdag komen? Van alles en iedereen: van NVWA-inspecteur tot beleidsambtenaar en dierenarts. „Iedereen die iets met plaagdieren heeft, is welkom, en hebben we dat eigenlijk niet allemaal?”

Eerste keer in Nederland

Het is vrijdag 7 juni Internationale Wereldplaagdierdag (World Pest Day) en voor het eerst dat aan deze dag ook in Nederland aandacht wordt besteed in de vorm van een event in het Openluchtmuseum in Arnhem. Initiatiefnemers zijn KAD, de beide brancheorganisaties (de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven en Platform Dierplaagbeheersing) en het vakblad Pest Control News. Hier vind je meer info, ook voor je eigen plaagdieren.

BEKIJK OOK


Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event is ondertekend.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


Likeability of3

'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”


Chaos in Mexico rondom arrestatiepoging zoon El Chapo

Chaos in Culiacán/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bij een poging van Mexicaanse politie om de zoon van de beruchte drugsbaron El Chapo te arresteren, is de nodige chaos ontstaan. Het is ook onduidelijk waar de zoon is.

Speciale eenheden hadden een grootse operatie opgezet om hem, Ovidio Guzmán, op te pakken. Ze werden echter verrast door het grote verzet waar ze op stuiten, dat ze zich terug besloten te trekken. Of ze tussendoor de zoon gepakt hebben, is onduidelijk.

Machinegeweren


Organisaties roepen minister op Afghaanse tolk te beschermen

Ank Bijleveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vakbonden, mensenrechtenorganisaties en tolken roepen vrijdag in een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf minister Ank Bijleveld (Defensie) op een Afghaanse tolk te beschermen.

Het gaat om Farhad, die tolkte voor de internationale troepen in Afghanistan. Farhad kan elk moment worden uitgezet naar Afghanistan, waar hij volgens de organisaties zijn leven niet zeker is.

Bescherming bieden


Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Lara Wolters (PvdA).

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Het slot: Lara Wolters van de PvdA.

Ze woonde en woont in Nederland en België. Zag scholen en Universiteiten van binnen in Brussel, Brugge, Straatsburg en Londen. Liep stage bij het Europees Parlement en werkte er als beleidsmedewerker al drie jaar. Noemt zichzelf ‘overtuigd Europeaan’. En heeft een Griekse vriend. Nee, meer Europees gaan we het echt niet krijgen. Daarom is Lara Wolters de afsluiter van de reeks nieuwe Nederlandse gezichten bij de EU.

Met dank aan Frans


Aantal meldingen seksuele uitbuiting daalt

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting en mensenhandel is in 2018 flink gedaald. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018. In 2014 kwamen er nog 1255 meldingen binnen, dat daalde in de jaren erna tot 956 en vorig jaar waren het er 668.

Dat het aantal meldingen daalt, betekent volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, echter niet dat het aantal gevallen van mensenhandel daalt. Jaarlijks zijn er naar schatting 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting, onder hen 1300 minderjarigen. Er zijn 132 slachtoffers gemeld. 29 van de slachtoffers waren minderjarig. „Dat wil zeggen dat maar zo'n 2 tot 3 procent van de minderjarige slachtoffers in beeld is", staat in een verklaring van de rapporteur.

Beperkte zicht


Likeability of3

Auto met jerrycans rijdt politiebureau Kerkrade binnen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een auto met daarin meerdere jerrycans is vrijdagochtend een politiebureau in Kerkrade ingereden. Er is geprobeerd om de auto aan te steken. Er ontstond een klein brandje, maar dat kon snel worden geblust.

Er raakte niemand gewond. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het is niet bekend of dit de eigenaar van de auto is. Ook de identiteit van de aangehouden persoon is nog niet bekend.

Door de glazen pui


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie.

Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 OKT 2019

In de Tweede Kamer zijn partijen blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet.

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Bufferzone


Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.

VVD en CDA onder vuur in stikstofdebat

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 OKT 2019

In de Tweede Kamer vindt de linke oppositie dat de coalitiepartijen veel te weinig daadkracht tonen bij de aanpak van de stikstofcrisis. Vooral VVD en CDA moeten het ontgelden in het debat over de kwestie, omdat zij blijven volhouden dat er geen gedwongen sanering van de veehouderij komt.

„Ik ga geen gedwongen krimp van de veestapel meemaken", aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Zijn VVD-collega Mark Harbers wil evenmin verplicht snoeien in het aantal koeien of varkens. „We hebben geen veeprobleem maar een stikstofprobleem", zei de liberaal. Hij denkt dat met technische maatregelen zelfs met meer dieren de uitstoot kan worden verminderd.

Onvoldoende


Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden.
Likeability of5

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 OKT 2019

De politie maakt donderdagavond bekend dat de 67-jarige vader die dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Tegen wil vastgehouden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar