Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 jun 2019 / 06:24 uur

IND stuurde criminelen niet weg

De afgelopen jaren is door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) druk uitgeoefend op medewerkers om verblijfsvergunningen van veroordeelde criminelen niet in te trekken, omdat dit veel tijd en geld kost. Dat meldt het NRC.

Veel tijd vanwege bewijslast

Uiteindelijk bleef het gros van de criminele vreemdelingen in Nederland. Dat blijkt uit verslagen van geheime crisisbijeenkomsten van het team Intrekkingen met de directie van de IND en andere interne documenten. Het intrekken van een verblijfsvergunning kost veel tijd omdat de bewijslast bij de IND ligt en taaie procedures met advocaten volgen.

„We moesten in het verleden veel niet-intrekkingen opvoeren en afsluiten enkel vanwege het geld”, staat in een verslag van zo’n crisisbijeenkomst in 2018. Binnen het team is daarnaast sprake van een slechte sfeer en van wantrouwen in elkaars werk en integriteit.

Haaks beeld

De interne verslagen schetsen een beeld dat haaks staat op de conclusies van de commissie-De Leeuw. Die onderzocht recent meldingen van een klokkenluider bij de IND, onder andere over problemen bij het team Intrekkingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IND stuurde criminelen niet weg
Sluiten