In het nieuws

Goed Ghanees feest met een gezond tintje

James Aggrey Friar (l) en Robert Biney van Mfantsiman Association, de vereniging voor de Fanti in Nederland. Ze houden hun vlag omhoog, waarop hard wordt geroeid; het typeert hun mentaliteit: ,,anders komen we niet vooruit!”

Foto van 'Iris Hermans'

5 JUN 2019

Ghanese vereniging Mfantsiman werd opgericht na de Bijlmerramp. Zaterdag vieren ze feest, „we feesten goed en heel luidruchtig!” Maar er is ook een healthy diet workshop. „Velen van ons leven ongezond en sterven te jong.”

Welkom!

‘Welkom’ staat het in allerlei talen geschreven op de deurmatten, de naambordjes bevestigen de verschillende nationaliteiten hier in het appartementencomplex hartje Amsterdam Zuidoost. „Welkom!”, opent Robert Biney de deur, „wil je koffie?”

Bineys woonkamer is minimalistisch ingericht. Twee banken, eentje gedrapeerd in een grote vlag en een paar grote vazen naast een plasma-tv, waarop een film met Ghanese dans te zien is. Of beter gezegd: dans van de Fanti, want tot die etnische Ghanese groep behoort hij, evenals James Aggrey Friar, medeoprichter en voorzitter van Mfantsiman, de vereniging voor Fanti hier in Nederland. Mannen en vrouwen dansen en slaan op trommels. Nu als uitlaatklep, knikken de mannen naar het beeldscherm. „Héél vroeger was het hun WhatsApp. Iedereen in de omgeving wist precies wat met een bepaald trommelgeluid bedoeld werd. Dat de koning een boodschap had bijvoorbeeld, of dat er oorlog zou komen.”

Het is warm binnen en de ramen gaan wijd open. Biney, die de PR doet voor de vereniging en voorzitter Friar vertellen over de geschiedenis van Ghana. „Wist je dat er al vanaf de zeventiende eeuw vriendschappelijke banden bestaan tussen Ghanezen en de Hollanders die daar kwamen voor diamenten enzo?” En wel meer dan dat, grijnzen ze, ,,nog steeds zijn daar vele Vrooms, Bartels en De Heer, om er maar een paar te noemen.”

Friar woont hier al sinds 1970 en runt samen met zijn familie een goedlopend schoonmaakbedrijf. Biney is hier in 2004 gekomen en is voorman van een schoonmaak- en servicebedijf op Schiphol. Eerlijke en harde werkers zijn het, waar Ghanezen ook om bekend staan en ze wijzen naar de vlag, waarop drie mannen in een bootje hard aan het roeien zijn. „Anders komen we niet vooruit.”

Een dikke wietlucht walmt intussen door de open ramen naar binnen. Gebeurt wel vaker, ,,ook dat is Zuidoost!”

De mooiste outfits worden weer uit de kast getrokken

Bijlmerramp

Ze vertellen ook over het heden, want zaterdag is het feest en viert hun vereniging een zilveren jubileum. De directe aanleiding van hun oprichting is minder feestelijk: de Bijlmerramp, waarbij ook ruim 60 Ghanezen de dood vonden, en waarschijnlijk veel meer, „lang niet iedereen stond ingeschreven.” De volgende keer dat zoiets gebeurt („even afkloppen”) moeten we verenigd zijn, zodat we precies weten wie er bij zijn betrokken, dachten ze, „en zodat we de juiste actie kunnen ondernemen en voor onszelf kunnen zorgen.” Daarmee doelt de voorzitter op een passende uitvaart, want dat ging na de Bijlmerramp wel een beetje mis. „In onze cultuur word je niet op een maandag begraven.”

De gewoonte is dat de uitvaart het hele weekend duurt: de wake op vrijdag, de begrafenis op zaterdag en op zondag ‘Thanksgiving’. „En hoe meer mensen naar je afscheid komen, hoe beter, het betekent dat je een goed mens was tijdens je leven. Vandaar dat veel Fanti zich bij ons hebben aangesloten, alvast met het oog op hun eigen einde.”

Behalve informeren over ‘de laatste reis’, doet Mfantsiman veel meer voor haar leden, waarvan de teller nu op zo’n 200 staat. Belangrijkste doel: ze beter laten integreren in de Nederlandse samenleving, iets waar beide heren een succesvol voorbeeld van zijn.\

Frikandel

Hoe Nederlands ze zich voelen? Ze moeten lachen. Heel erg. „Ik eet altijd om zes uur”, vertelt Biney, „ik ben gek op boerenkool met worst, en ook op een frikandel speciaal.” En een kroketje gaat er ook wel in, al denkt hij met een pijnlijk gezicht terug aan die allereerste. „Hij lijkt koud van de buitenkant, maar is gloeiendheet van binnen, it burnt me, man!”

James Aggrey Friar, ook liefhebber van een frikandelletje op z’n tijd, heeft hier ‘discipline’ geleerd. Hij telt 67 lentes, maar oogt minimaal twee decennia jonger. Het geheim van deze fitgrandpa, die nog altijd samen is met zijn grote liefde waarmee hij drie kinderen -en twee kleinkinderen- heeft? „Ik eet gezond, mijn werk is mijn workout en ik heb het systeem leren kennen en zorg altijd dat ik alles goed op orde heb, geen stress dus.” Uit zijn tas, waarin alles overzichtelijk in mapjes en notitieboekjes zit, haalt hij een poster waarop het event van komende zaterdag wordt aangekondigd. ,,We hebben daar ook een healthy diet workshop, waarmee we bezoekers hopen te inspireren gezonder te eten en leven, want Ghanezen sterven hier veel jonger dan Nederlanders, en je kunt ook je cholesterol laten testen.” Dat is vaak veel te hoog, wat resulteert in diabetes type 2.

Fufu

Komt onder meer door te weinig beweging en te veel fufu. Klinkt als een Gooische poedel, maar is een Ghanees gerecht ‘vol zetmeel’ dat vaak nog heel laat wordt gegeten, weet Biney, die zelf ook wel van een lekkere fufu op zijn tijd houdt, maar nog altijd erg fit oogt, „ik loop tijdens werk acht uur per dag heel Schiphol op en neer.” Maar er is meer, glimlacht hij mysterieus. Zo brouwt hij graag zijn eigen energy-drink: water met knoflook, gember, komkommer en peterselie. „Laat het zeven uur staan en drink het met wat citroen.” Beiden eten verder genoeg groenten en fruit en Bineys lieveling? ,,De pijnappel.” Ananas dus.

Hun vereniging heeft ook als doel de leden te informeren over zaken als belastingen en taalonderwijs en fungeert als een plek waar mensen kunnen praten over hun problemen. Hun huidige locatie is nu een buurthuis in Holendrecht, maar dat is veel te klein geworden. Als sardientjes in een blikje zitten ze, maar waar een wil is, is een weg en de ambitieuze Fanti-mannen zijn al druk bezig. Ze willen in contact komen met woningcorporaties om te vragen of ze ergens een grote ruimte kunnen huren. Hun wens: heel snel een cultureel en ‘educational’ centrum openen. Deels om de hier geboren jeugd de Fanti-taal en de cultuur bij te brengen, maar ook om ze van de straat te houden door ze onderwijs en meer begeleiding te bieden. Een diepe zucht ontsnapt uit de mond van Friar. „Ik zie te veel jongeren in het criminele circuit terecht komen.” Zo’n centrum biedt zeker soelaas, verwacht hij, „het wordt dan een safe place.”

'Fantistisch'

Maar de Mfantsiman Association stimuleert ook het ontdekken van de Hollandse cultuur. Zo was er laatst nog het uitstapje naar De Zaanse Schans. Dat was een mooie dag, blikt Friar terug. ,,We houden van sighsteeing en even ontspannen, de meesten van ons werken bijna zeven dagen per week.”

Ghanese polonaise

De twee vriendelijke Hollandse Ghanezen verheugen zich al op zaterdag. De Ghanese ambassadeur komt langs, evenals verschillende Ghanese officials en de voorzitter van stadsdeelraad Zuidoost. Maar bovenal gaat het om alle Fanti (en andere Ghanezen) uit heel het land die samenkomen om te dansen en feesten. „We gaan er een fantastische dag van maken!” Of een fantistische dag, ,,en iedereen is welkom bij ons.” Ze hebben hun traditionele jurken al klaarliggen en het moment dat ze die aantrekken, gebeurt iets met ze. „Je voelt je veel meer een met je verleden.” En hoe ze feesten? Een laatste grote lach bij beide heren. „Heel erg goed en heel erg luidruchtig!”

Over Mfantsiman en hun event

Nederland telt ruim 20.000 Ghanezen, waarvan de meesten in Amsterdam-Zuidoost wonen. Mfantsiman Association is bij lange na niet de enige vereniging voor Ghanezen in ons land. Alleen Amsterdam telt al zo’n dertig andere associations. „We komen allemaal uit andere delen, spreken een andere taal en hebben onze eigen cultuur.” Bij Mfantsiman Association zijn ook Ashanti’s en andere vaderlandgenoten welkom en op de 25ste verjaardag verwacht hij dan ook Ghanezen uit heel het land, maar ook veel Nederlanders en andere nationaliteiten: ,,Wie zin heeft in een feestje, moet zeker langskomen. Locatie en meer info op hun Facebookpagina.

Iedereen is welkom


Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme
Likeability of5

Voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme. / Screenshot Ons Oranje

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Aankomend weekend zal er op de Nederlandse velden één minuut niet gevoetbald worden. Het voorstel van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie is aan alle clubs voorgelegd. Het doel is aandacht vragen voor racisme.

Het statement zal direct na het klinken van het eerste fluitsignaal gemaakt worden. Terwijl de spelers stil blijven staan, zal op de scoreborden te tekst: ‘Racisme? Dan voetballen we niet’, verschijnen.

Uitvoering aan clubs zelf


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus.
Likeability of3

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Sierra Leone is een Nederlandse tropenarts besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. 

De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

Verspreiding voorkomen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt.
Likeability of3

Verdacht object in Haarlem lijkt handgranaat

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verdachte object dat is aangetroffen op de trap voor het stadhuis van Haarlem lijkt volgens de politie een handgranaat te zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het voorwerp inmiddels weggehaald.

Na de vondst woensdagmiddag werd het stadhuis aan de Grote Markt ontruimd, maar kort na 17.00 uur werd het gebouw weer vrijgegeven. Ook de afzettingen in de omgeving werden opgeheven.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al geruime tijd beveiligd, omdat hij wordt bedreigd. Uit welke hoek die dreiging komt is niet bekend. De politie kan niet zeggen of er een verband is met de vondst van de vermoedelijke handgranaat.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers.
Likeability of5

OM: spreekkoren FC Den Bosch waren strafbaar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De racistische uitingen, oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes die zondag klonken vanaf de tribune van FC Den Bosch waren 'voor zover we nu kunnen beoordelen' strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Of er ook aanhoudingen worden verricht onder de supporters van Den Bosch die dergelijke uitingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira deden, kan het OM nog niet zeggen.

Onderzoek naar Hitlergroet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD
Likeability of3

'Gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD'

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD/ ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Er moet snel een oplossing komen voor het capaciteitsprobleem rondom soa-testen bij de GGD regio Utrecht. Dat vindt de jongerenpartij van D66, de Jonge Democraten in Utrecht. Hun voorstel: een soa-test die je anoniem en gratis uit de muur kunt halen. 

In Nederland kun je op verschillende manieren een soa-test laten doen. Iedereen kan bij de huisarts terecht. Jongeren onder de 25 jaar, sekswerkers en andere risicogroepen, kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD, als daar plek is. Val je buiten deze doelgroepen, dan moet je naar de huisarts. Bij de huisarts vallen de kosten vaak binnen het eigen risico. De GGD regio Utrecht en alle andere GGD’en in het land kampen met drukte. Daardoor kan niet iedereen terecht en word je automatisch doorverwezen naar de huisarts. Op dit moment zijn er verschillende soa-testautomaten in Nederland waar je anoniem een test kunt halen, maar daar moet je voor betalen.

Lange wachttijden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het personeel van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

In 83 ziekenhuizen geldt woensdag 20 november het ‘zondagsrooster’. Waar mogelijk legt personeel het werk neer en worden behandelingen opgeschort. Ook waar staken écht niet kan, wordt met zachte hand getoond dat het menens is.

Teun Terlingen (67) ligt ontspannen op bed. Buiten is het snijdend fris op woensdag, maar daar merkt hij niets van. Het is in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein behaaglijk warm en er schijnt een heldere novemberzon door het raam naar binnen. Aan het voeteneind van het bed prijken foto’s en tekeningen van kleinkinderen: Go lieve Teun! Dikke kus, zet ‘m op opa! Zijn vrouw Loes zit daar ook, op een stoel, zij kijkt hem liefdevol aan.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Patiënt Teun Terlingen: „De mensen hier doen zo ontzettend hun best." Foto: Tim van der Steen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL.
Likeability of5

Bram Moszkowicz wil terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bram Moszkowicz wil weer aan het werk als advocaat. De ex-strafpleiter werd in 2012 uit zijn ambt gezet.

Moszkowicz heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland. Ernst de Win, advocaat en oud-deken van de Orde van Advocaten in Den Haag, staat de ex-strafpleiter bij in zijn verzoek.

Niet inhoudelijk reageren


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.

Neef Taghi aangehouden voor moord op Derk Wiersum

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de moord op advocaat Derk Wiersum is woensdag een neef van de voortvluchtige Ridouan Taghi aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. 

Dat melden betrouwbare bronnen. De politie bevestigt een aanhouding, maar wil niet bevestigen of ontkennen dat het gaat om een neef van de meestgezochte verdachte van Nederland.

Helers aangehouden


Boeren willen 2,9 miljard, Schouten noemt het plan 'serieus'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Vaker in de wei


Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Metro is op zoek naar een creatieve en enthousiaste redactiestagiair(e). Volg jij het nieuws op de voet en begrijp je wanneer een verhaal nieuws is? Dan zoeken wij jou!

Metro is het enige gratis dagblad van ons land. We voorzien dagelijks zo’n 750.000 reizigers van het laatste nieuws op het gebied van binnenland, sport, lifestyle en meer. Daarnaast heeft onze site metronieuws.nl maandelijks 1,6 miljoen bezoekers.

Wat ga je doen?
Als redactiestagiair(e) schrijf je voor zowel metronieuws.nl als de krant. Je draagt onderwerpen aan in de redactievergadering, brainstormt, belt, gaat op pad en werkt verhalen uit.


Likeability of2

Zwangere vrouw levend verscheurd door loslopende honden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Frankrijk is een zwangere vrouw op gruwelijke wijze vermoord. De 29-jarige Elisa Pilarski is tijdens een boswandeling om het leven gebracht door loslopende honden.

In het Forêt de Retz, een bosgebied vlakbij Compiègne, maakte de vrouw met haar vijf honden een wandeling, terwijl er ook een drijfjacht plaatsvond. In een dergelijke jacht drijven honden in dienst van jager een groep wilde dieren richting een bepaald gebied.

Paniek


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Autoruiten niet goed gekrabd? 380 euro boete

Autoruiten/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De winter staat weer voor de deur en dan kan het geen kwaad om aan bepaalde dingen herinnerd te worden. Zoals dat krabben loont.

Wie met niet goed gekrabde autoruiten de weg opgaat, riskeert een fikse boete van 380 euro. Volgens de weermannen van Buienradar is donderdagochtend de eerste keer deze winter dat krabben echt nodig is.

Geen vierkantje


like
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nog een dode in Irak op het conto van de Nederlandse staat

De vlag van Irak/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse staat is mogelijk aansprakelijk voor een schietincident in Irak waarbij in april 2004 een dode viel. De auto waarin het slachtoffer zat werd bij een controlepost onder vuur genomen door zowel een Nederlandse militair als door Iraakse troepen.

De rechtbank in Den Haag stelt woensdag in een tussenvonnis in de zaak dat niet meer kan worden vastgesteld wie het dodelijke schot loste. Dat de Nederlandse militair het vuur opende, is volgens de rechtbank niet onrechtmatig. De controlepost was een half uur voor het incident beschoten uit een andere auto en de Iraakse troepen waren begonnen met schieten, wat de Nederlander kan hebben opgevat als een beschieting vanuit de auto.

Geleid door Nederlanders


OM verzwaart verdenking Jos B. in zaak Verstappen

Het monument voor Nicky Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie wil de verdenkingen tegen Jos B. verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Dat laatste wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verdoezelen.

Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen gedood nadat hij hem seksueel had misbruikt. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf, het verschil tussen deze twee is dat een moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Brunssummerheide


Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden
Likeability of5

Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden

Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media / ANP

Foto van 'Casper van der Veen'

GISTEREN

Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media. Hoe is het om die te moeten beantwoorden?

„Hoe kan ik momenteel het best van Den Bosch naar Tilburg reizen?”, tweet Jordy maandagmiddag. Binnen drie minuten volgt reactie van @NS_Online: „Je kunt op dit moment het beste omreizen via Eindhoven! Vanaf daar kun je naar Tilburg.” Er wordt zelfs een handleiding bijgevoegd met hoe de reiziger geld terug kan vragen als de vertraging oploopt. „Dank je wel!”, stuurt Jordy.

De medewerkers belast met het beantwoorden van al deze vragen en opmerkingen op social media werken in wat webcare genoemd wordt. Bijna ieder bedrijf van formaat heeft tegenwoordig een afdeling die snel vragen beantwoordt, klachten probeert om te zetten naar oplossingen en met geestige gifjes en woordgrappen het eigen merk een positieve uitstraling probeert te geven.


like
user_67181ba2e216edf8b07bf68e0e7d231a3539fb79_avatar

Aantal terreurdoden daalt, probleem wel steeds mondialer

Eind vorig jaar was er een dodelijke aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Wereldwijd is het aantal terreurdoden in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen. Volgens cijfers van the Institute for Economics and Peace (IEP) kwamen er vorig jaar 15.952 mensen door terrorisme om het leven. Dat is ruim 15 procent minder dan in 2017 en ruim de helft minder dan in 2014.

Toch zijn er ook statistiek die wel zorgen baren. Zo is het terrorisme verder verspreid dan in de voorbije jaren. In liefst 71 landen was er minimaal één dodelijk slachtoffer, dat is het hoogste aantal sinds 2002.

Afghanistan