Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 jun 2019 / 06:29 uur

‘2019 minste jaar na crisisstart door handelsoorlog’

De 21e eeuw is voorlopig niet het de eeuw waarin de jaren met een 9 erin het goed doen op economisch gebied. 2019 dreigt qua wereldhandel het slechtste jaar te worden sinds 2009, toen de financiële crisis over de wereld woedde. De groei wordt beraamd op 0,2 procent.

Volgens een rapport van het Economisch Bureau van ING is de hoofdoorzaak hiervan de handelsoorlog (of eigenlijk oorlogen), die al enige tijd gaande zijn. Met name die tussen de Verenigde Staten en China houdt de gemoederen al geruime tijd bezig.

Meest negatieve

De van oorsprong Nederlandse bank schetst in het rapport drie verschillende scenario’s. De meest negatieve gaat er vanuit dat er geen oplossingen worden gevonden tussen de VS en China, de VS en Japan en de VS en de EU.

Het niet oplossen van de huidige conflicten zou ertoe leiden dat de importheffingen overeind blijven staan en dat er zelfs nieuwe bijkomen. In dat geval voorspelt ING dat in 2020 de groei 0,6 procent zal bedragen.

In een positief scenario, waarbij de handelsakkoorden tussen de verschillende partijen elkaar snel zullen opvolgen, groeit de wereldeconomie komend jaar met 2,7 procent. Dat klinkt goed, maar daarmee blijft de groei wel achter bij de voorbije vijf jaar, toen deze gemiddeld 2,9 procent bedroeg.

Verbetering in China

Overigens stelt de Chinese president Xi Jinping vlak voor zijn staatsbezoek aan Rusland, dat de economische situatie in zijn land ‘merkbaar’ beter wordt. Hiermee weerspreekt hij de berichten dat het land heel erg te lijden zou hebben onder het handelsconflict.

Volgens Xi blijft de economie van China dit jaar op koers liggen, met stabiele groei en prijzen, groeiende werkgelegenheid en stijgende inkomens. Het land heeft daarbij voldoende vaardigheden en het vertrouwen om met alle risico’s en uitdagingen om te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘2019 minste jaar na crisisstart door handelsoorlog’
Sluiten