Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 mei 2019 / 11:51 uur

Schorsing voor commandant om affaires met cadetten

Een leidinggevende van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is geschorst omdat hij relaties had met meerdere vrouwelijke cadetten. De Telegraaf bracht hierover al een bericht naar buiten, nu wordt dat ook bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Om privacyredenen wordt er vanuit het departement niks gezegd over de rang van de man. Maar volgens De Telegraaf gaat het om een pelotonscommandant (een kapitein) die met vijf cadetten een relatie heeft gehad.

„Het is binnen Defensie niet toegestaan een seksuele relatie aan te gaan indien er sprake is van een hiërarchische relatie of een andere machtsverhouding zoals instructeur-leerling", aldus het ministerie.

Breder onderzoek

Er kwamen meldingen over de man binnen, waarna de zaak is onderzocht door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie. Binnen een paar weken neemt de baas van de landmacht, luitenant-generaal Leo Beulen, een definitief besluit nemen over de toekomst van de betrokken militair.

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) begint, mede vanwege deze kwestie, een „breder onderzoek" naar de sociale veiligheid binnen de opleidingen.

Misstanden

In december meldde staatssecretaris Barbara Visser dat twee onderzoeken waren ingesteld naar mogelijke misstanden op de NLDA. Er zouden racistische en pornografische afbeeldingen met verwijzingen naar nazi-Duitsland zijn rondgegaan. De onderzoeken moeten nog voor de zomer zijn afgerond.

Verbetering van de sociale veiligheid is een prioriteit voor het ministerie. Onderzoek van de onafhankelijke commissie-Giebels wees vorig najaar uit dat er op dit vlak nog veel te verbeteren is bij Defensie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schorsing voor commandant om affaires met cadetten
Sluiten