Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Rechtbank verbiedt motorclub Hells Angels

Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag in een civiele procedure.

Het Openbaar Ministerie wilde de Hells Angels laten verbieden omdat de motorclub geweld zou „faciliteren en verheerlijken”. De rechtbank is het daarmee eens: de Nederlandse tak wordt per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland. Volgens de rechtbank heeft de motorclub een "geweldscultuur" die "kenmerkend en structureel" is en die de club kan worden aangerekend. „De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde."

Hoger beroep

De advocaten van de motorclub lieten direct na afloop weten dat hoger beroep „er zeker in zit", maar het vonnis moet eerst nog besproken worden. „Hoger beroep is zeker op zijn plaats", aldus advocaat Geert-Jan Knoops namens de Nederlandse tak van de Hells Angels.

Een rechtbanktekening met achterin Voorzitter Mr. Van Andel (M) en voorin Lysander de R. en zijn advocaat mr. Kint, Ricardo van der H. en zijn advocaat mevr. mr. Hoogenraad, Frank L. en zijn advocaat mr. Flokstra tijdens de strafzaak tegen de leden van het Haarlems chapter van de Hells Angels en de motorclub zelf. Foto mei 2018: ANP

Knoops betoogde tijdens de behandeling van de zaak eerder dit jaar dat er helemaal geen sprake is van een vereniging, en deze dus niet verboden kan worden. „Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur." Volgens de advocaat gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die "een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen".

Volgens de rechtbank is er echter wel degelijk sprake van een vereniging en organisatie. De organisatie treedt naar buiten onder de naam Hells Angels in combinatie met een geografische naam. Dit komt ook tot uiting in de kleding en patches en websites.

Foto: ANP

Eerdere poging

Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden. De strijd van justitie tegen andere motorclubs was recent wel succesvol. Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, de rechtbank in Den Haag besloot eerder tot een verbod. De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen, die uitspraak volgt nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.