Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Meldingen fraude bij inburgeringsscholen nemen toe

De meldingen over fraude bij scholen voor inburgering blijven toenemen. Inmiddels zijn er mogelijke misstanden gemeld bij 101 cursusinstellingen, bijna de helft van de scholen die er in Nederland zijn. Eerder ging het om 87 taalscholen. De Inspectie SZW ontving de afgelopen twee jaar 390 meldingen, waarvan de laatste 121 recent.

Verkeerd omgaan met geld

Volgens de melders van de misstanden wordt er verkeerd omgegaan met geld dat eigenlijk is bedoeld voor inburgering. Soms spannen inburgeraar en school hierbij samen. Daarnaast maken kwaadwillende scholen ook makkelijk misbruik van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen.

Extra maatregelen

Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees is er niet blij mee. Hij trof eerder al extra maatregelen om het systeem minder gevoelig te maken voor fraude. Zo verdwijnt het leenstelsel waarmee nieuwkomers voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro kunnen krijgen. Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.