Metro
Metro Nieuws 9 mei 2019 / 17:43 uur

Jongens vaker financieel afgeperst met naaktfoto’s

Jongeren onder de 26 jaar worden steeds vaker afgeperst met seksueel getinte foto’s of video’s. En waar het bij meisjes vaker gaat om seksuele afpersing, gaat het bij jongens vaker om financiële afpersing.

Het aantal meldingen van financiële afpersing onder jongens verdubbelde in 2018 ten opzichte van 2017. Hulporganisaties Helpwanted en Slachtofferhulp Nederland beginnen daarom donderdag een onderzoek naar financiële afpersing met naaktbeelden. Dat meldt de NOS.

Geld overmaken of foto’s doorsturen

Bij financiële afpersing dreigt iemand foto’s online te zetten, tenzij het slachtoffer flink betaald. Voor deze vorm van afpersing werd in 2018 552 melding gemaakt bij stichting Helpwanted. Het overgrote deel van deze meldingen (79 procent) kwam van het mannelijk geslacht.

Het onderzoek

Met de onderzoekscampagne die donderdag van start gaat, hopen de stichtingen inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de relatie tussen slachtoffer en afperser. Daarnaast onderzoeken ze hoe groot de aangiftebereidheid is onder jongens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongens vaker financieel afgeperst met naaktfoto’s
Sluiten