Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2019 / 14:28 uur

Babbeltruc kost 6 jaar cel: thuis niet meer veilig

Wat hebben meterstanden opmeten, een pen lenen of hulp aanbieden met elkaar gemeen? Het zijn allemaal babbeltrucs van dieven om je huis binnen te komen! Wie dit doet riskeert nu maximaal vier jaar gevangenisstraf, maar in de toekomst gaat dit naar zes jaar. De Tweede Kamer wil dit soort streken zwaarder bestraffen en minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat daar volledig achter.

D66, SP en CDA zijn de initiatiefnemers. Ze wijzen erop dat slachtoffers zich na een babbeltruc niet meer veilig voelen in hun eigen woning. „Door middel van een babbeltruc jezelf naar binnen praten om spullen te stelen is wat mij betreft net zo laakbaar als inbreken of inklimmen", zegt Maarten Groothuizen van D66. „Als je je juist in je woning niet meer veilig kunt voelen is dat natuurlijk ontzettend slecht voor het veiligheidsgevoel", valt zijn SP-collega Michiel van Nispen hem bij. De partijen hebben de steun van VVD, PVV en 50PLUS.

Verkleed

Vooral ouderen trappen in de vlotte babbels van dieven. Om bejaarden hier weerbaarder voor te maken, begon de politie twee jaar eerder al een landelijke campagne. Een dief die zich ‘verkleed’ om zijn slachtoffer te misleiden, kan nu en hogere straf krijgen. Dieven met alleen een vlotte babbel, ontkomen hier nu nog aan. 
Let op: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babbeltruc kost 6 jaar cel: thuis niet meer veilig
Sluiten