Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2019 / 14:24 uur

Kamer wil opheldering misdaadcijfers asielzoekers

De Tweede Kamer wil snel weten waarom in een rapport van het ministerie van Justitie en Veiligheid zware misdrijven die gepleegd zijn door asielzoekers niet concreet worden benoemd. Meerdere partijen denken dat staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) moord en verkrachting door asielzoekers zo onder het tapijt probeert te vegen.

Harbers maakte dinsdag bekend van hoeveel delicten asielzoekers worden verdacht. Het is voor het eerst dat zulke cijfers bekend worden gemaakt. Dit gebeurde op aandringen van meerdere partijen.

‘Overig’

Van lichte vergrijpen zoals winkeldiefstal gaf de staatssecretaris precieze aantallen, maar zware misdrijven schaarde hij onder het kopje ‘overig’. Hierdoor bleven de exacte cijfers over zware delicten door asielzoekers onbekend. Het gaat in totaal om meer dan 31 meldingen van moord en doodslag en vier verkrachtingen.

Volgens de politie zijn de cijfers van ‘de overige delicten’ waarbij asielzoekers in 2018 waren betrokken wel gedeeld met het ministerie. Er werden honderden incidenten omschreven waaronder 47 aanrandingen, 49 keer openlijke geweldpleging, 73 keer huisvredebreuk, 51 zware mishandelingen en 31 keer winkeldiefstal met geweld. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om de registratie van incidenten die zijn gemeld.

Opnieuw geen openheid

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is boos omdat „we opnieuw geen openheid hebben gekregen over ernstige misdrijven die zijn gepleegd door asielzoekers.” Van Toorenburg wil uiterlijk volgende week opheldering van de staatssecretaris. Ze krijgt daarbij steun van de Kamer.

Onder andere SP en PVV spreken van het ‘verdoezelen’ van misdaden. PVV-leider Geert Wilders benoemde dat op het misleiden van de Tweede Kamer „de politieke doodstraf” staat en stelde dat het vertrouwen in Harbers in het geding is.

Het ministerie zegt nu uit te zoeken hoe het rapport precies tot stand is gekomen. Dat moet bijvoorbeeld verklaren wanneer de precieze aantallen voor zware delicten op het departement bekend waren en of en hoe ambtenaren de politiecijfers hebben bewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamer wil opheldering misdaadcijfers asielzoekers
Sluiten