Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 14 mei 2019 / 15:44 uur

‘Activisten hadden beter bij de AH kunnen staan’

Ruim tien uur bezetten ze maandag een varkensstal in het Brabantse Boxtel, de kleine honderd dierenactivisten van Meat the Victims. Een organisatie die ‘zonder geweld haar punt wil maken’. Maar of ze op deze manier hun doel bereikt hebben, is de vraag.

76 dierenactivisten zijn maandagavond aangehouden, zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagmiddag in de Tweede Kamer. 64 van hen werden gearresteerd wegens de bezetting en 12 omdat zij zich niet konden identificeren. Nog vijf demonstranten zitten vast. Diegenen die vrijgelaten zijn kregen een oproep om over drie maanden voor de rechter te verschijnen.

Crimineel tuig

Crimineel tuig, noemt Gert-Jan Oplaat de dierenactivisten. Hij is voormalig VVD-politicus en voorzitter van de organisatie pluimveevleesverwerkers Nepluvi. „Ze hebben een boer en zijn bedrijf in gijzeling genomen, dat valt niet te toleren.”

Hij windt zich het meest op over de Partij voor de Dieren. „Je ziet dat Animal Rights en Wakker Dier een klimaat scheppen waarbij het uitnodigend en sexy is om brand te stichten en in te breken bij boerenbedrijven. Vervolgens vergoelijkt de PvdD nu de boel door goed te keuren wat er is gebeurd. Daar zit mijn grootste zorg en ik neem het ze hoog kwalijk.”

‘Activisten hadden beter bij de AH kunnen staan’
Dierenrechtenactivisten van 'Meat the Victims' hielden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Foto: ANP.

De gebeurtenis in Boxtel zit hem hoog. Dat komt omdat het Oplaat doet denken aan de bedreigingen waarmee hij te maken kreeg toen hij acht jaar woordvoerder landbouw was van de VVD. „Ik kreeg brieven en mails met foto’s van mijn huis in vlammen. Dat gebeurde vervolgens tot drie keer toe. Dat milieu speelde toen dus ook al en de legitimatie voor het plegen van aanslagen wordt nu versterkt door Wakker Dier, Animal Rights en de Partij voor de Dieren.”

Varkenspest

Rond tien uur maakte de ME maandagavond een eind aan de bezetting van Meat the Victims. De groep bestaat uit individuele dierenactivisten die elkaar kennen via social media. De organisatie heeft geen voorzitter of bestuursgebouw en iedereen kan zich per mail aanmelden voor een demonstratie. Het directe doel: een stal binnenvallen (Boxtel werd lukraak op de kaart geprikt), de dieren bevrijden en media naar binnen laten om te zien hoe het er in de stallen aan toegaat. Onderliggend motief: dat mensen niet langer gebruik maken van dierlijke producten.

De dieren worden nu mogelijk afgemaakt, omdat boeren vrezen voor de Afrikaanse varkenspest. Anders hadden ze het ook niet overleefd, maar nu gaat het ook om de jongen en zeugen. Het is een risico dat de actievoerders nooit hadden mogen nemen, zegt Hans Baaij, directeur van stichting Varkens in Nood, een stichting die misstanden in de intensieve veehouderij aan de kaak wil stellen. „De activisten hebben een punt, maar deze demonstratie was niet het juiste middel.”

Volgens Baaij gaat het ‘debat’ nu niet over ‘het leed van de varkens’, maar over de manier waarop de activisten actievoerden. Veel beter hadden de dierenactivisten naar Den Haag kunnen gaan of naar het hoofdkantoor van een grote supermarkt als Albert Heijn, vindt hij. „Zij beslissen uiteindelijk hoe de dieren leven.”

Overbodig

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt de actie onacceptabel. „Dit is een van de bedrijven die ons voorzien in ons dagelijks voedsel. Dat moeten zij kunnen doen zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden.”

Baaij baalt van die reactie. „Het staat in schril contrast met de zes miljoen biggen die jaarlijks door ziekte overlijden en creperen in de stallen. In de natuur krijgt een zeug vijf tot zes biggen per jaar, in de intensieve veehouderij is dat aantal dertig. Het gevolg: zwakke biggen die sterven. Daar wordt niets aan gedaan.” Veel liever zou hij dan ook zien dat de overheid meer varkensstallen controleert. „Dan zouden dit soort acties overbodig worden.”

Oplaat spreekt zich feller uit. Volgens hem moeten dit soort acties per direct verboden worden. „Ik ben blij dat de VVD een debat heeft aangevraagd met minister Grapperhaus. Als je aan de Nederlandse wetgeving voldoet, verdien je bescherming.”

‘Activisten hadden beter bij de AH kunnen staan’
Dierenrechtenactivisten van 'Meat the Victims' hielden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Foto: ANP.

Waarom tien uur vast?

Had de politie en ME niet wat kordater kunnen optreden tegen de "extremisten" of zelfs "terroristen" zoals ze worden genoemd, uit onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Polen en Tsjechië? Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid niet. Hij prees de politie voor het behoedzaam en beheerst handelen om te voorkomen dat de actievoerders zich als slachtoffers konden voordoen.

De minister wil op bezoek bij de varkenshouder, de boer zelf zijn „sympathie betuigen" en hem op het hart drukken dat het kabinet voorrang geeft aan de bestrijding van zulke acties.

Verder heeft Grapperhaus de indruk dat dit soort activisme toeneemt. Dat baart hem zorgen. Hij verzekert dat het kabinet de aanpak zal „intensiveren". Over enkele weken wil hij hier verder op ingaan. De minister wil deze week met boerenorganisaties in gesprek gaan.

‘Wetsovertredingen’

Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kan zich voorstellen dat de veehouder „zich geïntimideerd heeft gevoeld" en benadrukt dat haar partij geweld en intimidatie altijd afwijst. „Maar we moeten vaststellen dat ook in de stal wetsovertredingen zijn geconstateerd. We hebben dode, gewonde en zieke dieren gezien." Ook daar moet volgens Ouwehand tegen worden opgetreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Activisten hadden beter bij de AH kunnen staan’
Sluiten