Metro
Metro Nieuws 5 apr 2019 / 08:26 uur

Nieuwe brexitbrief: weer uitstel aangevraagd

Weer is er vanuit het Verenigd Koninkrijk een brief naar EU-president Donald Tusk gegaan, en weer vraagt de Britse premier Theresa May daarin om uitstel van de brexit.

Kort uitstel

Amper een maand geleden ging de eerste brief de deur uit, waarin May om uitstel van de brexit tot 30 juni vroeg. De Europese Unie stemde toen in met een kort uitstel van de brexit, maar niet tot 30 juni. Dan zou het Verenigd Koninkrijk namelijk mee moeten doen met de Europese verkiezingen en dat wil het land niet.

Uitstel tot 22 mei zou het worden, op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden zou goedkeuren. Dat is echter nog niet gebeurd. Ook is de no-dealwet, die eerder deze week werd behandeld, is nog niet klaar.

En nu vraagt May opnieuw uitstel aan tot uiterlijk 30 juni. Ook begint Londen met de voorbereidingen om deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar, blijkt uit de brief.

Impasse

Met het uitstel zou het VK een uitweg moeten kunnen vinden uit de impasse rond de brexit. De brexitdeal van May is namelijk tot nu toe al drie keer afgewezen. De premier overweegt nu om met de oppositieleider te kijken naar een plan dat wel kan rekenen op de steun van een parlementaire meerderheid.

In de brief schrijft May dat ze de optie wil openhouden om de brexit eerder dat 30 juni te laten plaatsvinden. Ze hoopt dat het Britse vertrek uit de EU al voor 23 mei kan plaatsvinden, zodat het Verenigd Koninkrijk niet hoeft deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen.

De EU is niet verplicht om uitstel te verlenen. Alle lidstaten moeten instemmen met het aanpassen van de brexitdeadline, die nu op 12 april staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe brexitbrief: weer uitstel aangevraagd
Sluiten