Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 5 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Helaas: ook ‘een beetje alcohol’ is niet gezond

Wij houden wel van een biertje of een wijntje op zijn tijd. Maar wat blijkt? Alcohol is helemaal niet goed voor je. Ook ‘slechts een biertje’ wordt niet meer als oké bestempeld. Dat blijkt uit Chinees onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, waar NRC over schrijft.

‘Geniet, maar drink met mate’ is voorgoed onderuitgehaald. Het nieuwe onderzoek, dat is uitgevoerd door Britse en Chinese wetenschappers, baseert zich op de gegevens van alcoholgebruik en hart- en vaatziekten van een half miljoen Chinezen.

U-vorm

Uit eerdere onderzoeken rolde steevast een ‘u-vorm’. Hierbij werd gesteld dat geheelonthouders en zeer matige drinkers een hoger risico hadden op hart- en vaatziekten dan matige drinkers die dagelijks een of twee glazen alcohol nuttigden. Mensen die meer dronken hadden weer een hoger risico op hart- en vaatziekten, mensen die ‘zware drinkers’ zijn hebben het meeste risico.

Maar of deze u-vorm daadwerkelijk klopte was toch altijd onzeker. Critici hielden vol dat de linkerpoot van de U-vorm (de ‘niet tot lichte’-drinkers), een vertekening van de werkelijkheid was. Zij dachten dit, omdat mensen die al hart- en vaatziekten hebben, sowieso vanwege gezondheidsredenen geen alcohol dronken.

In het recente onderzoek dat is uitgevoerd, werd genetische informatie gebruikt. Hierdoor hadden onderzoekers de mogelijkheid om de informatie van mensen die al een slechte gezondheid hadden, weg te filteren. De onderzoekers waren daardoor in staat om conclusies te trekken zonder vertekeningen. Er is uiteindelijk dan ook een rechte lijn te zien: er is geen beschermend effect van een klein beetje alcohol.

„Door de genetische opmaak van deelnemers te gebruiken bij de voorspelling hoeveel iemand gaat drinken kun je zonder vertekening en nauwkeuriger voorspellingen doen dan puur op basis van vragenlijsten die mensen moeten invullen. Het geeft een beeld van het netto gezondheidsrisico dat alcohol toevoegt”, aldus epimiooog Bob Siegerink van universiteitsziekenhuis Charité in Berlijn – die niet direct bij het onderzoek betrokken was.

Weg met die alcohol?

Volgens Siegerink is het antwoord op deze vraag altijd ‘ja’. Maar er is wel degelijk verschil tussen het alcoholgebruik in de Chinese en westerse leefstijl. Zo drinken ze in China meer sterke drank en in Europa meer bier en wijn. Siegerink: „In China is door een ongezondere leefstijl het absolute risico op hart- en vaatziekte hoger, maar het extra risico van alcohol drinken dat daar bovenop komt geldt hier ook.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.