Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 6 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Jiskefet in Van Dale met lullo en Juffrouw Jannie

Misschien is het een koosnaampje voor je vriend, gebruik je het in plaats van sukkel of ken je het van de humoristische serie Jiskefet die het woord naamsbekendheid gaf. Je kan er hoe dan ook niet meer omheen want ‘Lullo’ staat binnenkort in de Dikke Van Dale. Dat maakte hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale bekend in het Radio 5-programma Volgspot.

Bij het woord zal ongeveer de uitleg ‘populair geworden dankzij drie corpsballen uit de serie Jiskefet’ komen te staan. Ook de bekende ‘Juffrouw Jannie’ krijgt een eervolle vermelding als prototype koffiejuffrouw van bedrijven.

Goeiesmorgens

„Veel uitdrukkingen uit Jiskefet zijn zogenoemde generatiewoorden", aldus Den Boon. „Ze worden voornamelijk gebruikt door mensen tussen de 40 en de 55 jaar, die toentertijd heel bewust naar de serie keken. Maar tegelijkertijd zijn termen als ‘Goeiesmorgens’ en ‘Goedemorgen deze morgen’ wel op een heel dwingende manier aan onze Nederlandse taal toegevoegd. En ze worden, ook na vijftien jaar, nog steeds veelvuldig gebruikt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.