Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 apr 2019 / 07:59 uur

Aangevallen moslims verlaten aanslagplek Sri Lanka

Veel moslims vertrekken in de nasleep van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka uit de kuststad Negombo. Daar zijn de spanningen de afgelopen dagen flink opgelopen. Honderden moslims stapten woensdag op bussen die waren geregeld door lokale leiders en de autoriteiten. Ze vrezen voor hun veiligheid na de bomaanslagen. De daders sloegen onder meer toe in een kerk in Negombo.

Onze huizen aangevallen

„Vanwege de bomexplosies die hier plaatsvonden, hebben de lokale Sri Lankanen onze huizen aangevallen", zegt Adnan Ali, die op het punt stond om in een bus te stappen. „Op dit moment weten we nog niet waar we heen zullen gaan."

Farah Jameel, die bij een moskee stond te wachten op een bus, vertelt dat ze van haar huisbaas moest vertrekken. „Ze zei: je moet weg en mag overal heen gaan, zolang je maar niet hier woont."

De aanslagen zijn opgeëist door de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Veel moslims die wegvluchten uit Negombo behoren tot de ahmadiyya-gemeenschap, die door traditioneel ingestelde soennieten niet als islamitisch wordt gezien.

16 arrestaties

Ondertussen zijn er nog eens 16 mensen aangehouden voor verhoor, onder wie ook Pakistanen en een Egyptenaar. De politie wilde niet bevestigen of ze direct te maken hadden met de aanslagen op Eerste Paasdag, waarbij 359 mensen omkwamen. Drie hiervan dragen de Nederlandse nationaliteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aangevallen moslims verlaten aanslagplek Sri Lanka
Sluiten