Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Bekijk hier de mooiste beelden van Johan Cruijff

Johan Cruijff werd vandaag (donderdag) 72 jaar geleden geboren. De Amsterdammer groeide uit tot Nederlands meest iconische voetballer ooit en misschien wel de beste ooit op de aardbol. Hoog tijd dus om nog even te genieten van een paar van zijn mooiste acties.

https://www.youtube.com/watch?v=rMPflZoIkio

Hoogtijdagen

Vooral bij Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal kende hij zijn hoogtijdagen. Verder speelde hij ook nog voor Feyenoord, Levante UD, Washington Diplomats en Los Angeles Aztecs. Bij de clubs won hij maar liefst 24 prijzen, los van tal van individuele onderscheidingen.

Vervolgens ging hij niet onsuccesvol aan de slag als trainer bij wederom Ajax en Barcelona. Op die manier veroverde hij nog eens veertien (hoe kan het ook anders?) prijzen.

Cruijff overleed ruim drie jaar geleden op 68-jarige leeftijd. Bij wijze van eerbetoon werd de thuishaven van Ajax afgelopen jaar (dan eindelijk) omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. Sinds het stadion zo heet verloren de Amsterdammers pas één keer in eigen huis (tegen Real Madrid) en kent de club bovendien haar beste seizoen van deze eeuw, in ieder geval wat Europese prestaties betreft.

Hier had hij van gehouden

Jordi Cruijff – zoon van – gaf onlangs aan dat zijn vader trots zou zijn geweest op de prestaties van Ajax. „Dit Ajax speelt voetbal waar mijn vader van had gehouden. Het is jong, vrolijk, gedurfd en aanvallend. In die zin verandert Amsterdam nooit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.