Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 21 mrt 2019

Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Dat ene ontsnapte snoeppapiertje, een in het gras gevallen rietje of een rode Coca-Coladop. De rivieroevers in ons land hebben er last van. Ze zijn erg vervuild met afval en vooral plastic is de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers en vrijwilligers van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.

Tweehonderd plaatsen langs de Maas en de Waal zijn gecheckt op afval, waarna bijna 77.000 stuks zijn gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.

Flessen en doppen

Verpakkingen zoals flessen, doppen, wikkels, chips- en snoepzakken staan in de top vijftien van meest gevonden soorten afval. Daarnaast is er veel badkamerafval te vinden zoals plastic wattenstaafjes, maandverband en hygiënische doekjes. De rivier ontvangt dit op haar beurt van het riool. Per ongeluk en soms ook expres. Ook grote stukken afval zoals klerenhangers, stofzuigeronderdelen, een kapstok en complete BBQ’s zijn er tijdens de check gevonden. Sigarettenpeuken en piepschuim hebben ook een plek op de lijst.

Plasticvrij

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. De initiatieven streven naar een plasticvrije Nederlandse rivierdelta in 2030.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic
Sluiten