Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 21 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen’

Per 1 januari 2020 zouden ze verdwenen moeten zijn van de Amsterdamse Wallen: de hordes toeristen, die in de ‘spits’ met wel honderden tegelijk over de kinderkopjes schuifelen. Het college van B en W vindt het „niet respectvol richting de sekswerkers”. Wethouder Udo Kock vindt het sowieso „niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie”. Naast de buurtbewoners ondervinden vooral sekswerkers en ondernemers veel overlast van beschonken en respectloze toeristen. Ook moeten de maatregelen helpen tegen de drukte op de Wallen.

Verbazing

Elard Tissot van Patot ziet een andere kant van het verhaal. Zijn bedrijf organiseert sinds 2014 groepsrondleidingen over de Wallen. „Ik vind dat de Wallen júist een toeristenattractie moeten blijven, iedereen moet deze buurt toch kunnen zien?” Van de toeristen krijgt hij namelijk tientallen vragen over de sekswerkers, de buurt en hoe bordelen naast kinderdagverblijven kunnen bestaan. „Ze verbazen zich over hoe het hier gaat, dat dat hier gewoon kán. Het is belangrijk dat zij hierover blijven horen”, aldus Tissot van Patot.

Zelf erkent hij dat er sprake is van overlast in de buurt, maar vindt hij dat deze niet door de tourgroepen veroorzaakt wordt. Hij is van mening dat de overlast door de pubcrawls en slechte controles komt. Los van wiens fout de overlast is, zou het volgens Tissot van Patot zonde zijn als de geschiedenis van de Wallen niet meer verteld zou kunnen worden.

Interesse

Tissot van Patot heeft altijd al een interesse gehad voor deze Amsterdamse buurt, die volgens hem het historisch centrum van de stad vormt. „Ik was benieuwd hoe het zat met de geschiedenis van de buurt, wat voor mensen hier wonen en werken.” Dat verhaal heeft hij grondig onderzocht en vertelt hij nu aan de duizenden toeristen die jaarlijks door de rode buurt lopen.

Amsterdam Red Light District Tour
Groep toeristen na de rondleiding / Foto Amsterdam Red Light District Tour

„Het is niet zo dat ze allemaal met open mond naar de sekswerkers staan te kijken, ze zijn juist geïnteresseerd in de achtergrond van de buurt en hebben veel respect voor de Wallen en de sekswerkers”, vertelt Tissot van Patot. „Ze willen ook van alles weten over de sekswerkers: hoe het bijvoorbeeld zit met de veiligheid, waar ze vandaan komen en vooral hoe het kan dat deze buurt kan bestaan en hoe dit hier legaal kan zijn.”

Volgens Tissot van Patot zijn de Wallen onderdeel van de stad Amsterdam. „De Amsterdammers zien dit als een normale buurt, dit is waar Amsterdam ontstaan is.” Volgens de gids laten de Wallen een groot deel van de Nederlandse liberale cultuur zien. „Dit is bijna de enige plek ter wereld waar prostitutie naast geloof staat, waar bordelen naast kinderdagverblijven te vinden zijn. Dit is uniek in de wereld.” En de toeristen moeten blijven horen over dat bijzondere verhaal.

Onrustig

Het is al langer onrustig op de Wallen. Zo werd er in 2017 al een convenant getekend door buurtbewoners, gidsen en ambtenaren. „Een gentlemen’s agreement”, noemt Tissot van Patot het. „We hebben de hand geschud en afgesproken dat we netjes om zouden gaan met de situatie op de Wallen.” Daar heeft niet iedereen zich, volgens Tissot van Patot, aangehouden.
Daarna volgde een ontheffing met gemeentelijke afspraken. Je mag niet met meer dan twintig deelnemers rondlopen, niet stilstaan in bepaalde stegen, respect tonen voor de sekswerkers en geen foto’s maken bijvoorbeeld. Ook die regels helpen volgens het Amsterdamse college niet afdoende, waarna besloten is dat er gewoon geen groepsrondleidingen meer mogen plaatsvinden op de Wallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.