Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 22 feb 2019 / 15:58 uur

Uit ijskoud water geredde ‘hond’ blijkt wolf te zijn

Een groep damwerkers in Estland zag woensdagochtend een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier die deels bevroren was. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen.

Zo gezegd zo gedaan: nadat ze een pad vrij hadden gemaakt door het ijs, haalden ze de ‘hond’ uit het water. De onderkoelde viervoeter werd ging mee in de auto om hem te laten behandelen door een dierenarts. Hier kwamen ze erachter dat het geen hond maar een wilde wolf was.

Uit het water gehaald ©EUPA

Zware beproeving

Het dier was helemaal verstijfd van de kou en had ijs in zijn vacht. Eenmaal uit het water, werd hij in handdoeken gewikkeld en in een auto geladen om op te warmen. Ook toen al waren er lichte vermoedens dat deze vrij forse viervoeter wel eens iets anders kon zijn dan een huisdier. Toch maakte dit voor de dappere damwerkers niet uit: wolf, hond of wolfshond, hij was in levensgevaar en moest naar een dierenarts.

Een van de weldoeners, Rando Kartsepp vertelt aan de Estse krant Postimees dat het een behoorlijke beproeving was. Het dier moest over een heuvel gesleept worden en was te zwak om mee te werken. „In de auto was hij heel kalm en sliep hij op mijn benen. Toen ik hem op wilde tillen, bewoog hij zijn hoofd zachtjes.”

Hoewel er inderdaad grote hondenrassen bestaan met wolfachtige kenmerken, was dit ook voor de artsen opmerkelijk en een tamelijk unieke situatie. Uiteindelijk moest er een goed geïnformeerde jager aan te pas komen die de omgeving goed kent om te bevestigen dat het inderdaad om een wolf ging. Het was een jong mannetje van ongeveer een jaar oud.

Mee in de auto naar de dierenarts ©EUPA

Voorspoedig herstel

De Estse dierenbescherming (EUPA) meldt dat de wolf een zeer lage bloeddruk had toen hij bij de dierenarts aankwam. Dit zou het een en ander verklaren over zijn tamme gedrag toen de mannen hem meenamen in de auto om op te warmen. Normaal gesproken laat zo’n wild dier zich niet zomaar door mensen aanraken, laat staan in een auto meenemen.

Omdat het dus niet om een tamme schoothondje ging, werden er voorzorgsmaatregelen genomen. De wolf werd in een kooi geplaatst voor het geval hij tijdens zijn herstel agressief zou worden. Hier is hij een dag gebleven om aan te sterken. Uiteindelijk is de behandeling volledig volgens het boekje gegaan, en de EUPA laat weten dat het allemaal goed is gekomen.

De wolf had het niet overleefd als de medewerkers van de dam niet in actie waren gekomen, na een dag was hij alweer volledig hersteld. Met een GPS-sensor aan zijn hals van de natuurorganisatie, werd hij weer vrijgelaten in het wild.

„We zijn erg blij hoe dit allemaal is gegaan en zijn de redders enorm dankbaar. De mannen en de artsen zijn zeer dapper geweest," zo meldt EUPA. In Estland leven enkele honderden wolven, een klein deel hiervan wordt door wetenschappers in de gaten gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uit ijskoud water geredde ‘hond’ blijkt wolf te zijn
Sluiten